Škof dr. Peter Štumpf na cvetno nedeljo blagoslovil zelenje, butare in oljčne vejice

Po starem običaju so verniki blagoslovljeno zelenje dali na streho gospodarskega poslopja ali domačije, katero bo celo leto domačijo varovalo pred neurji in ognjem

Jože Žerdin, nedelja, 25. marec 2018 ob 17:41
Blagoslov na cvetno nedeljo

Blagoslov na cvetno nedeljo

Na cvetno nedeljo, 25. marca, rimokatoliški verniki vstopajo v velikonočno praznovanje, kajti Velika noč je za krščanske vernike največji cerkveni praznik. Tako kot po slovenskih škofijah in župnijah so verniki k svetim mašam prinesli na blagoslov zelenje, butare in oljčne vejice.

Posebno slovesno je bilo tudi v murskosoboški stolnici, kajti verniki so se množično udeležili blagoslova in svete maše. Med njimi je bilo tudi veliko mladih, ki so prav čustveno doživeli cvetno nedeljo. Sicer pa soboška župnija že vrsto let sodeluje z župnijami na Primorskem, ki vsako leto za cvetno nedeljo župniji podarijo oljčne vejice, katere po blagoslovu verniki odnesejo na svoje domove.

Verniki so se najprej zbrali na ploščadi pred soboško stolnico, kjer je murskosoboški škof dr. Peter Štumpf, ob navzočnosti stolnega kaplana Gorana Merice opravil blagoslov zelenja, butar in oljčnih vejic ter vse skupaj tudi pokadil s kadilom. Nato so verniki v procesiji odšli v stolno cerkev, kjer je škof ob somaševanju duhovnikov soboške župnije daroval sveto mašo. Po blagoslovu in maši so verniki blagoslovljeno zelenje odnesli na svoje domove, kajti po starem običaju, so to zelenje dali na steno gospodarskega poslopja ali domačije, katero bo celo leto domačijo varovalo pred neurji in ognjem.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje