Otroci, mladi in starejši, skupaj nad odpadke

V Podgradu so pripravili tradicionalno pomladno očiščevalno akcijo

Prlekija-on.net, ponedeljek, 26. marec 2018 ob 08:12
Čistilna akcija v Podgradu

Čistilna akcija v Podgradu

"Naši krajani se zavedamo, da moramo tudi sami skrbeti za videz svojega kraja. Zato smo se dogovorili, kot za številne druge skupne akcije, in smo se znova zbrali in pobrali vse odpadke, ki smo jih odkrili v Podgradu", nam je razlagal Uroš Fišinger, eden izmed organizatorjev tradicionalne pomladne očiščevalne akcije na območju Podgrada v radgonski občini. Po lepem in sončnem vremenu se je podobno kot vsa leta doslej, zbralo veliko domačinov, od majhnih do velikih, od otrok do odraslih, in vsi skupaj so se spopadli z odpadki, ki jih žal nikoli ne zmanjka. Skozi Podgrad namreč potekata dve regionalni cesti, in prav v jarkih ob teh prometnicah je največ odpadkov, predvsem plastike in podobnih reči, ki jih večinoma odmetavajo iz avtomobilov. Zato ne pomaga niti dejstvo, da se Podgrajčani vsako leto zedinijo in prečešejo celotno območje svojega kraja, saj se odpadkov vedno nabere, ne le ob cestah temveč tudi v bližnjem gozdu in praktično povsod. Kot nam je še povedal Fišinger, so v kraju zadovoljni z akcijo, tako z udeležbo kot s tistim, kar so uspeli pobrati iz narave.

Tako on, kot okoli 40 drugih udeležencev zelo uspešne akcije, ki so se razpršili po vsem kraju, so nam povedali, da je najhuje ob obeh glavnih državnih cestah, tako proti Mariboru, kot proti Tratam. mnogi namreč še vedno iz drvečih vozil v obcestni jarek odvržejo marsikaj. Največ je pločevink in plastenk ter drugega odpada. Kar nekaj odpadkov je tudi ob reki Muri ter sprehajalni poti ob Plitvici ipd. "Kljub vsemu smo veseli, da je iz leta v leto manj odpadkov. Torej se ljudje, vsaj domačini, zavedajo, da narava ni za odpadke. Ne glede na vse in kljub dejstvu, da je za odvažanje odpadkov, tako kosovnih kot gospodinjskih pri nas dobro poskrbljeno, pa bo še vedno potrebno organiziranje tudi tovrstnih akcij", je dodal Uroš Fišinger, ki je skupaj s svojimi sokrajani naravi "ukradel" več sto kilogramov ali celo ton odpadkov, katere so večinoma pospravili v vrečke, katere je koncesionar za ravnanje z odpadki, odpeljal v zbirni center v Puconcih.

Udeleženci akcije so se sicer spoprijeli s smetmi v treh skupinah, katere so vodili, omenjeni Uroš Fišinger, ter še Boris Fartek in Srečko Markovič. Po končani akciji in skupni malici pri ribiškem domu Podgrad, kjer je glavno besedo imela domačinka Anica Ješovnik, se je večina udeležencev še nekaj časa zadržala v prijetnem klepetu, kjer so se med druženjem dogovarjali tudi o nadaljnjih aktivnostih, ki jih med Podgrajčani, kateri vedno držijo skupaj, v zadnjih letih ne manjka… "Krajani Podgrada se zahvaljujemo za sodelovanje in pomoč pri izvedbi čistilne akcije: Krajevni skupnosti Gornja Radgona, Občini Gornja Radgona, Komunali Radgona in Ribiški družini – TE Radgona", je še dodal Fišinger.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Kultura in izobraževanje