Na Cvenu četrtič uprizorili živi križev pot

V organizaciji Turističnega društva Cven in ob sodelovanju članov Društva cvenskih čehov in diklin, je po vaseh Cven in Mota pri Ljutomeru potekal živi križev pot

Jože Žerdin, ponedeljek, 26. marec 2018 ob 19:43
Živi križev pot na Cvenu

Živi križev pot na Cvenu

Na cvetno nedeljo, 25. marca je v organizaciji Turističnega društva Cven in ob sodelovanju članov Društva cvenskih čehov in diklin, po vaseh Cven in Mota pri Ljutomeru potekal živi križev pot. Živi križev pot so letos uprizorili že četrtič, po svetopisemskem izročilu, tako kot se je to dogajalo pred več kot 2000 leti. Na Cvenu so tako kolo časa zavrteli za nekaj stoletij nazaj in se spomnili trpljenja Jezusa od trenutka, ko ga je Poncij Pilat obsodil na smrt, do trenutka, ko so ga mrtvega položili v grob. Sicer pa je križev pot tudi molitev, ki jo verniki molijo in se hkrati spominjajo Jezusovega trpljenja. Križev pot se je razvil iz pobožnosti romarjev, ki so v Jeruzalemu sledili Jezusovi poti od mesta proti Golgoti. Ob poti so se ustavljali in molili, ob tem pa so se spominjali posameznih prizorov Jezusovega trpljenja.

Uvod v križev pot se je začel pri kapeli sv. Jožefa na Cvenu, kjer je bilo poudarjeno, da ima križev pot globoko svetopisemsko izročilo. Križevega pota se je poleg igralcev udeležilo še veliko vernikov iz Cvena, Mote in okolice, ki so v predpostnem času doživeli notranji mir in duhovno pripravo na Veliko noč. Jezus je naredil veliko dobrega, ozdravljal je bolne, mrtve je oživljal, žalostne tolažil. Četrti križev pot je bil dolg okrog 10 kilometrov, ob tem so se ustavljali pri vseh 14 postajah in sicer pri kapeli na Cvenu, kjer so Jezusa obsodili na smrt in kjer je Jezus vzel križ na svoje rame. Nato so križev pot nadaljevali v naravi, se ustavili pri Lesjakovi kapeli, pri Videnšek križu, pri Lahovem križu, pri kapeli na Moti, pri Žibratovi kapeli, pri križu Sever. Križev pot so sklenili pri kapeli na Cvenu, kjer so Jezusa položili v grob. Uvodno misel in branje v križev pot je predstavila Terezija Slana.

V živem križevem potu so bili glavni igralci; Jezusa, ki je nosil križ je predstavljal Andrej Cimerman, pilat je bil Janko Horvat, Herod Jure Premuš, Jezusova mati –  Marija, Tilka Klement, Veroniko je zaigrala Mira Žibrat, Simon iz Cerene je bil Marjan Vičar, Jeruzalemske žene so bile Marina Lihtenvalner, Marina Graj in Viktorija Dundek, vojaka sta bila Milan Gabor in Dejan Horvat. Za kostume je bila zadolžena Jožica Bratinščak, živi križev pot v naravi pa je režiral Darko Kolbl. Za redarstvo je skrbel Anton Kosi, za ozvočenja pa sta skrbela Jernej Horvat in Janez Hriberšek. Sicer pa so vsi amaterski igralci v uprizoritev živega križevega pota vložili veliko priprav in se v uprizoritev dobro vživeli. Oblečeni so bili v oblačila, ki so predstavljala čas življenja in trpljenja Jezusa.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje