Na Cvenu plešejo že 70 let

V soboto so obeležili najmanj 70 let folklore na Cvenu

Sara Vinkovič, torek, 27. marec 2018 ob 18:49
70 let folklore na Cvenu

70 let folklore na Cvenu

Sobota, 24. marca, je bila za Cven prav posebna in praznična sobota, saj so obeležili najmanj 70 let folklore na Cvenu. Tako je folklorna skupina KD Cven pripravila prireditev pod imenom "Plesi od tü pa tan", ki jo na Cvenu prirejajo že nekaj let. Za to priložnost pa so se zbrali prav vsi folklorniki iz Krapja, Mote in Cvena.

Tako so na oder poleg folklorne skupine KD Cven stopili najmlajši Čvečki iz POŠ Cven, ter mlajša in starejša folklorna skupina KD Cven. Prireditev pa so popestrili tudi tudi harmonikaš Marjan in prijatelji z venčkom ljudskih.

Ta visok jubilej pa je bil tudi priložnost za podelitev Maroltovih značk, ki sta jih podelila Mira Rebernik Žižek in Ivan Kuhar, predstavnika Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD, enota Ljutomer). Bronaste Maroltove značke za najmanj pet let delovanja v folklorni dejavnosti so prejeli: Marjan Rozmanič, Anita Sever, Ana Taljan, Tamara Tigeli, Stela Feuš, Tilen Taljan in Matic Barta. Srebrno priznanje za najmanj deset let delovanja v folklorni dejavnosti pa so prejeli: Mateja Topolinjak, Urška Sovič in David Kavaš.

Predsednik Kulturnega društva Cven, Tihomir Babič je na kratko spregovoril o zgodovini folklorne dejavnosti na Cvenu, na oder pa je povabil tudi vse vodje folklorne skupine. To funkcijo je prva prevzela Angela Makoter, nasledila jo je Marjana Sovič (Makoter), ki je vodja starejše folklorne skupine. Zdaj pa folklorno skupino vodita Urška Sovič in Mateja Topolinjak, v veliko pomoč pa jima je tudi David Kavaš.

Niso pa pozabili tudi na glavne muzikante, to so: Janko Žunič, Beno Šterman in Marjan Rozmanič. Zahvalili so se tudi Mariji Nonkovič in Tanji Trstenjak, ki že vrsto leto vodita folklorno dejavnost na POŠ Cven, Jerneju Rudolfu, ki vodi mlajšo folklorno skupino, ter Jožici Marinič, dolgoletni predsenici KD Cven; njeni zapisi so bili v veliko pomoč pri pisanju kronike.

Vse zbrane sta pozdravila tudi županja občine Ljutomer, mag. Olga Karba in podžupan ter domčin Boro Zemljak, ki sta ob visokem jubileju predala zahvalo Tihomirju Babiču. Prireditev sta povezovala Olga Majcen in Matic Barta.


Več v Kultura in izobraževanje