Pelin in vino?

Posebnost, ki se je ohranila vse do današnjih dni, predstavlja dodajanje vejic svežega pelina v belo ali rdeče vino, kar ljudje imenujejo tudi Kristusov žolč, pravi prof. dr. Janez Bogataj

Prlekija-on.net, petek, 30. marec 2018 ob 18:28
Praznična miza se šibi pod velikonočnimi dobrotami kot so dišeča potica, šunka, pirhi, manjkati pa ne sme niti kapljica dobrega vina

Praznična miza se šibi pod velikonočnimi dobrotami kot so dišeča potica, šunka, pirhi, manjkati pa ne sme niti kapljica dobrega vina

Velika noč je praznik, ko se zbere vsa družina in stari običaji zopet oživijo. Praznična miza se šibi pod velikonočnimi dobrotami kot so dišeča potica, šunka, pirhi, manjkati pa ne sme niti kapljica dobrega vina. Ker se velikonočni čas bliža pripravite vse potrebno, postrezite nekaj odličnih jedi in skupaj z najdražjimi uživajte v vaših najljubših velikonočnih tradicijah.

Prof. dr. Janez Bogataj, etnolog, velik poznavalec in zagovornik slovenske kulturne dediščine in ljubitelj praznikov je z nami podelil tudi posebnost, ki se je ohranila vse do današnjih dni.

Tako kot za vse praznične priložnosti ima tudi med velikonočnimi jedmi in pijačami vino pomembno mesto. Zato ne preseneča, da ga v vinorodnih krajih pogosto dajejo tudi v košare z velikonočnimi jedmi, ki jih nosijo k blagoslovu. Posebnost, ki se je ohranila vse do današnjih dni, predstavlja dodajanje vejic svežega pelina v belo ali rdeče vino, kar ljudje imenujejo tudi Kristusov žolč. Torej tako pripravljeno vino dobiva simbolni pomen, podobno kot tudi vse značilne velikonočne jedi. Grenkasti pelin v vinu naj bi ljudi spominjal na žolč, ki so ga dali piti žejnemu in umirajočemu Kristusu na Križu. Vendar pa je imelo in ima tako vino tudi drugačen, lahko bi rekli zdravilni pomen, saj ob vsem obilju velikonočnih jedi deluje kot razgradnik ali digestiv. Sicer pa je velika noč, kot eden od dveh najbolj pomembnih krščanskih praznikov, izrazit praznik veselja. Tudi v sodobnem, pogosto odtujenem svetu, omogoča naša druženja, uživanja velikonočnih jedi in okušanja žlahtnih vin.
Avtor: prof. dr. Janez Bogataj

Kako izbrati pravo vino, ki se bo najbolje prepletlo z okusi velikonočnih dobrot?

Šunka je ena od tradicionalnih velikonočnih jedi, ki se zaradi svojega slanega okusa odlično dopolnjuje s suhimi vini z visoko kislino, kot je Šipon. Ker pa velikonočna šunka ni ravno lahka hrana, vam bo Šipon pomagal tudi pri prebavi, saj njegova živahna kislina deluje na telo kot digestiv. Na splošno šipon zelo dobro parira jedem z višjo vsebnostjo maščobe.

Velja pravilo, da morajo biti vina, ki jih ponudimo ob sladici, slajša od le-te. Bogata orehova potica potrebuje ob sebi slajše vino, polnega telesa in razkošnih not po vrtnici, ličiju in vijolici, zato je traminec njena idealna spremljava.



Več v Zanimivosti