Mladinski svet Ljutomer na delavnicah Erasmus+ Mladi v akciji

Na delavnicah, ki sta se jih udeležila tudi mladinska delavca v Mladinskem svetu Ljutomer, Sanja Vičar in Franjo Kosi, je bil predstavljen program Erasmus+, ki je program EU za sodelovanje na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa

Prlekija-on.net, nedelja, 1. april 2018 ob 12:06
Sanja Vičar, Urška Sovič in Franjo Kosi na delavnicah Erasmus+ Mladi v akciji

Sanja Vičar, Urška Sovič in Franjo Kosi na delavnicah Erasmus+ Mladi v akciji

V Hiši EU v Ljubljani, so 29.3. 2018 potekale delavnice znotraj programa Erasmus+: Mladi v akciji, katerega nosilec je Movit  - zavod za razvoj mobilnosti mladih. Delavnic so se udeležili tudi mladinska delavca v Mladinskem svetu Ljutomer, Sanja Vičar in Franjo Kosi ter Urška Sovič iz Mladinskega centra Prlekije-Pokrajinskega centra NVO, ki je kot profesionalna mladinska delavka ravno tako bila udeleženka seminarja in še celo vzorna šoferka, saj je varno pripeljala »prleško« delegacijo na omenjeno izobraževanje ter pozneje tudi še domov.Na delavnicah je bil predstavljen program Erasmus+, ki je program EU za sodelovanje na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje 2014–2020.

Program Erasmus+ je namenjen izboljšanju spretnosti in zaposljivosti mladih ter posodobitvi izobraževanja, usposabljanja in mladinskega dela. Znotraj programa Erasmus+ lahko govorimo o mladinskih izmenjavah, projektih prostovoljstva, mobilnosti mladinskih delavcev, strateških partnerstvih in dialogu z odločevalci. Omenjeni programi so bili predstavljeni skozi tri delavnice, in sicer so bili obravnavani trije ključni ukrepi na področju mladine in mladinskega dela, ki so podrobneje opisani v nadaljevanju.

Ključni ukrep 1: projekti prostovoljstva in mladinske izmenjave ter mobilnost mladinskih delavcev

Projekti prostovoljstva mladim ponujajo priložnost, da preko prostovoljskega dela v gostiteljski organizaciji v drugi državi izražajo svojo pripadnost in solidarnost. Mladi prostovoljci imajo tako možnost, da sodelujejo v vsakdanjih delovnih aktivnostih gostiteljske organizacije, obenem pa izvajanje praktičnih nalog predstavlja preizkušnje, ob katerih poteka učni proces za prostovoljca kakor tudi za vse vključene partnerske organizacije.

Ključni ukrep 2: strateško partnerstvo

Ta ključni ukrep je namenjen podpori projektom sodelovanja partnerjev iz različnih držav z namenom spodbujanja prenosa praks, razvoja in inovacij v okviru vsaj ene posamezne horizontalne prioritete ali več specifičnih prioritet ukrepa, pri čemer izvedba projekta prinaša otipljive in trajne rezultate z jasno predvideno uporabno vrednostjo takšnih rezultatov. Gre za projekte izmenjave prakse, implementacije inovativnih pristopov in sodelovanja med različnimi domačimi ali tujimi partnerji.

Ključni ukrep 3: srečanja mladih in oblikovalcev politik na področju mladine

Osrednji cilj projektov znotraj tega projekta je omogočiti mladim, da se spoznajo s posameznimi izzivi, si ob tem oblikujejo svoje mnenje ali razvijejo lastne predloge ukrepov lokalih, državnih ali evropskih institucij ter imajo možnost predstaviti svoja mnenja in predloge odločevalcem v obliki argumentiranega dialoga. Poudarek je na vsebinah in izzivih, ki jih na dnevni red uvršča načrt strukturiranega dialoga v okviru evropskega sodelovanja na področju mladine.

V vseh treh delavnicah so sodelavci Movita predstavili način prijave projektov ter podali navodila za samo prijavo. Drugi prijavni rok za prijavo takšnih ali drugačnih projektov je 26.4. 2018 in do takrat je potrebno oddati pravilno izpolnjene prijavnice.  Delavnicam je interaktivno predavanje dr. Jasona Lakerja, profesorja in pedagoga na kalifornijski Državni univerzi v San Joseju, kjer je predstavil pomen skupnih prizadevanj za bolj vključujočo družbo ter odgovornost, vlogo in moč civilnega sektorja v tem procesu. Skozi predavanje je tako skušal prisotne izzvati in povabiti k razmišljanju o skupnem sodelovanju in poskusu odgovarjanja na vprašanja, ki zadevajo aktivno delovanje na področju socialnega vključevanja in enake participacije vseh mladih v družbi.

Delo v mladinskem svetu in s tem tudi udeležba na omenjenih predavanjih in delavnicah, je omogočena znotraj projekta Zaposlitev na področju mladinskega dela v mladinskem sektorju, ki je financiran s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, Občine Ljutomer in Evropske unije ter Evropskega socialnega sklada.

Sanja Vičar in Franjo Kosi



Več v Kultura in izobraževanje