Okronali so 11. vinsko kraljico Radgonsko-Kapelskih goric

Katja Klobasa je nasledila Katjo Hamler

Prlekija-on.net, nedelja, 8. april 2018 ob 20:31
Kronanje vinske kraljice Radgonsko-Kapelskih goric

Kronanje vinske kraljice Radgonsko-Kapelskih goric

Za vinogradniško-vinarsko območje kakršno je radgonsko-kapelsko, se gotovo spodobi, da imajo tudi svojo vinsko kraljico. In zato so na 24. tradicionalnem vinogradniškem plesu, ki je potekal prvo aprilsko soboto, v prostorih prečudovitega srednjeveškega gradu Negova, uprizorili svečano kronanje jubilejne, 11. vinske kraljice Društva vinogradnikov Radgonsko - Kapelskih goric, hkrati so kakšnim petdesetim vinogradnikom in vinogradnicam predali priznanja za dosežke na društvenem ocenjevanju vina - prerezu letnika 2017.

Tokrat so sicer novo kraljico vinogradniškega društva z okoli 250 člani, ki deluje na območju občin Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici, izbrali približno dobri dve leti pred njenim kronanjem, skupaj z njeno predhodnico. In po Ireni Kupljen (Okoslavci) - leta 2003, Darji Rakuša (Spodnja Ščavnica) - 2004, Manji Lilek (Radenci) - 2005, Andreji Zrnič (Zgornje Konjišče) - 2006, Klavdiji Rauter (Črešnjevci) - 2007, Janji Korošec (Rožički Vrh) - 2008 in 2009, Andreji Plohl (Grabonoš) - 2010 in 2011, Jerneji Jančar (Črešnjevci) - 2012 in 2013, Anji Trstenjak s Kapelskega Vrha, v letih 2014 in 2015, ter Katji Hamler (Stavešinski Vrh) za leti 2016 in 2017, je kot 11. vinska kraljica Radgonsko - Kapelskih goric, za leti 2018 in 2019, bila okronana 23-letna študentki Katja Klobasa iz Okoslavcev.

Na čudoviti prireditvi v negovskem gradu, kjer je bilo okoli 180 vinogradnikov, vinogradnic, vinskih kraljic in vitezov, ter drugih gostov in vinoljubov, se je najprej s solznimi očmi poslovila dosedanja kraljica Katja Hamler, katere poslanstvo so pohvalili vsi govorci. Nato sta vinska viteza Alojz Filipič in Štefan Pavlinjek, v spremstvu še nekaj vitezov in vitezinj, na svečani oder pripeljala njeno soimanjakinjo in naslednico, Katjo Klobasa. Ko sta jo predsednik društva Milan Kolarič in predsednik komisije, ki jo je izbrala, okronala, je mladenka, ki bo dve leti kraljevala na radgonsko-kapelskem vinskem dvoru, med drugim dejala: "V izjemno veselje in ponos mi je, da vas lahko prvič nagovorim kot 11. Vinska kraljica Radgonsko-Kapelskih goric". Študentka dietetike prihaja iz vasi Okoslavci, ki leži ob vznožju vinorodnih gričev. "Vino in vinogradništvo imata za naš vinorodni okoliš poseben pomen, vino je del naše kulture, načina življenja. Vse to sem spoznavala tekom svojega odraščanja na naši kmetiji in veselje do dela in vedno večje zanimanje za vinogradništvo in vino me je pripeljalo do tega trenutka, ko stojim pred vami kot vinska kraljica. Na to pot se podajam željna novih izkušenj in znanj, katerih verjamem da ne bo malo. Društvo vinogradnikov radgonsko kapelskih goric mi je zaupalo pomembno nalogo, za kar se jim zahvaljujem, ter se hkrati zavedam, da me čaka odgovorno delo, katero se bom potrudila čim bolje opraviti. Prizadevala si bom k širjenju prepoznavnosti naših vrhunskih vin in vinogradnikov ter predstavljala naš vinorodni okoliš kot zanimivo turistično destinacijo. Zgodovinsko smo namreč umeščeni v prostor, kjer je tradicija gojenja vinske trte in pridelovanja vina stara že več tisoč let. Prav je, da spoznamo in se seznanimo z njeno vsebino in številnimi sporočili. Toliko jih je in tako bogata so, da sodijo v okvir splošne razgledanosti vsakega človeka", je dejala Katja Klobasa, ki je osnovno šolo obiskovala v Svetem Juriju ob Ščavnici. Nato je končala III. Gimnazijo v Mariboru, trenutno pa se izobražuje za prehranskega svetovalca - dietetika na Fakulteti za vede o zdravju v Izoli, kjer ima status absolventa. Opravljen ima tečaj za Sommeliera ljubitelja, lansko leto pa je znanje še nadgradila z WSET certifikatom 2. stopnje s področja vina in žganih pijač. Zelo rada opravlja delo v vinogradu, spoznava nova vina, ter se tudi o njih izobražuje...

Po kronanju ima Katja nalogo promovirati vina z območja Radgonsko - Kapelskih goric, seveda tudi tukajšnjo kulinariko in turizem, kar je neposredno povezano s potrošnjo vin. Njeno delo se ne bo končalo samo na prireditvah in dogodkih na območju štirih domačih občin temveč jo čakajo nastopi tudi drugje po Sloveniji in tudi v tujini, a glede na njene izkušnje, težav ne bi smelo biti, a Katja meni drugače. "Zagotovo me čaka izjemno težka in odgovorna naloga. Predstavljati in zastopati vse uspešne vinogradnike in vinarje z našega območja ni kar tako, A srčno upam, da bom izpolnila njihova pričakovanja", nam je povedala nova kraljica Radgonsko - Kapelskih goric, Katja Klobasa, kateri so na kronanju sledile številne sedanje in bivše kraljice iz cele Slovenije, večinoma prijateljice Katje Hamler, ki je sedaj tudi bivša: Katja Kolarič-kraljica Jeruzalemsko-ormoških goric, Dragica Ribič, cvičkova princesa, Daša Horn, kraljica Društva vinogradnikov Mala Nedelja, Katja Erzetič, kraljica rebule, Julija Rogan, Kraljica Slovenske Istre, Monika Majer, Cerkvenjaška kraljica, Tjaša Kovačič, ljutomerska kraljica, ter bivše kraljice, ob Katji Hamler, še: Anja Trstenjak, kraljica Radgonsko-Kapelskih goric, Tadeja Heric, ljutomerska kraljica, Mateja Šek, Jeruzalemska kraljica, Martina Breznik, Cerkvenjaška kraljica in Marija Krivec, bizeljska kraljica.

Na prireditvi, katero je povezoval Bojan Rajk, in kjer so za zabavo skrbeli člani ansambla Opoj, so pristne, poleg obeh kraljic Katij, pozdravili tudi: predsednik Društva vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric Milan Kolarič, župana Gornje Radgone in Radencev, Stanislav Rojko in Janez Rihtarič, podžupan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Ivan Fras, vinski in šampanjski vitez Alojz Filipič...



Več v Družabno