Župnik Andrej Zrim moral zapustiti ljutomersko župnijo

Več staršev naj bi se pritožilo, da nadleguje njihove otroke. Za kakšno nadlegovanje naj bi šlo, zaenkrat ni znano.

Prlekija-on.net, torek, 10. april 2018 ob 16:5215
Andrej Zrim je moral zapustiti ljutomersko župnijo

Andrej Zrim je moral zapustiti ljutomersko župnijo

Ljutomerski župnik Andrej Zrim, je v nedeljo po dekretu soboškega škofa dr. Petra Štumpfa moral zapustiti ljutomersko župnijo. Več staršev naj bi se pritožilo, da nadleguje njihove otroke. Za kakšno nadlegovanje naj bi šlo, zaenkrat ni znano. Do konca postopka naj ne bi bil premeščen v drugo župnijo.

Obveznosti župnika v Ljutomeru bo do nadaljnjega opravljal kaplan Zoran Car.

Zrim je sicer v preteklosti že bil obtožen fizičnega napada na osebo, mlajšo od 14 let. To je bilo v času, ko je bil župnik v Gornji Radgoni in naj bi se pri verouku fizično lotil takrat 12-letnega učenca OŠ Gornja Radgona.

Na PU Murska Sobota so pojasnili, da primera ne preiskujejo.

Škof Štumpf je ob tem objavil tudi obvestilo na spletni strani župnije Ljutomer, ki si ga lahko v celoti preberete spodaj. Zapis je dan pozneje bil objavljen tudi na spletnih straneh soboške škofije, kjer pa se nekoliko razlikuje, saj tam navaja, da se je župnik moral umakniti "po navodilih Zakonika cerkvenega prava in na osnovi mnenja Ekspertne skupine za reševanje spolnih zlorab, ki deluje pri Slovenski škofovski konferenci".


Dragi verniki, sestre in bratje v Kristusu!

Sporočam, da se je moral po navodilih Zakonika cerkvenega prava in Ekspertne skupine pri Slovenski škofovski konferenci dosedanji gospod župnik Andrej Zrim zaradi suma kaznivega dejanja umakniti iz župnije sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru. Umik iz župnije nikakor ne pomeni, da je osumljeni resnično kriv; to bo pokazal postopek, po pravnem načelu, da je obtoženi nedolžen, dokler se nasprotno ne dokaže.

Po cerkvenih navodilih bo upravo prevzel gospod Zoran Car, dosedanji kaplan župnije, ki ima tudi vsa pooblastila za pastoralno oskrbo župnije, zato ga z dnem 8. aprila 2018 imenujem za upravitelja župnije.

Vse lepo vabim in prosim, da se vzdržimo nepotrebnih komentarjev in veliko molimo v ta namen, da se bo izkazala resnica in bo prav poskrbljeno za duhovni blagor župnije sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru.

Naj naša prizadevanja za rešitev tega vprašanja spremlja Božji blagoslov.

Pozdrav v Gospodu!

Murska Sobota, 8. aprila 2018

Dr. Peter Štumpf

soboški škof



Več v Črna kronika