Pevci iz sosednjih far so zapeli že 24. leto zapored

Mala Nedelja je gostila pevce in godce iz Sv. Tomaža, Juršincev in Sv. Jurija ob Ščavnici

Branko Košti, nedelja, 15. april 2018 ob 15:50
24. srečanje ljudskih pevcev in godcev

24. srečanje ljudskih pevcev in godcev

V kulturnem domu pri Mali Nedelji se je v petek, 13. aprila, odvilo že 24. srečanje ljudskih pevcev in godcev iz štirih sosednjih far: Juršincev, Sv. Tomaža, Sv. Jurija ob Ščavnici in Male Nedelje.

Prireditve, katerih pobudnik je Ludvik Rudolf, znani kulturni in tudi drugače vsestranski ustvarjalec iz Male Nedelje, se od leta 1994 odvijajo izmenično v eni izmed štirih sosednjih far, njihov namen pa je ohranjanje pevskega in godčevskega ljudskega izročila in seveda druženje poustvarjalcev tega bogatega izročila.

Prve so se na odru predstavile Ljudske pevke KD Sv. Jurij ob Ščavnici, za njimi so zapeli fantje okoliških vasi Gomile, ki delujejo pod okriljem KD Anton Krempl Mala Nedelja in ljudske pevke KUD dr. Anton Slodnjak iz Juršincev. Za popestritev programa so doživeto zaplesali mali plesalci otroške folklorne skupine KD A. Krempl Mala Nedelja, s svojim značilnim načinom ljudskega petja so se predstavile znane Sestre Nedeljko iz Savcev pri Sv. Tomažu. Harmonika je spremljala ubrano petje Lovrenških ljudskih pevcev iz Juršincev, svojo nepogrešljivo frajtonarico pa je raztegnil tudi domačin Tadej Murkovič. Zbrane pevce, godce in obiskovalce je pozdravil idejni oče srečanj Ludvik Rudolf, pevske nastope pa so zaključile ljudske pevke KD Ksaver Meško iz Sv. Tomaža in gostiteljice, ljudske pevke Soside iz KD A. Krempl Mala Nedelja. Po tradiciji so zaključno pesem zapeli vsi nastopajoči skupaj z obiskovalci.

Sledil je družabni del srečanja, v katerem je med obilno večerjo in prijateljskim kramljanjem zadonela tudi marsikatera pesem iz bogate slovenske glsbene zakladnice.



Več v Kultura in izobraževanje