V DSO Ljutomer odprli Demenci prijazno točko

Točko sta slavnostno odprla direktor DSO Ljutomer, mag. Tomislav Nemec in generalni sekretar Spominčice, David Krivec

Prlekija-on.net, ponedeljek, 16. april 2018 ob 12:26
Tomislav Nemec in David Krivec

Tomislav Nemec in David Krivec

V ponedeljek, 16. aprila, so v Domu starejših občanov Ljutomer odprli Demenci prijazno točko, ki sta jo slavnostno odprla direktor DSO Ljutomer, mag. Tomislav Nemec in generalni sekretar Spominčice, David Krivec.

Nadvse pomembno je, da lokalna skupnost skupaj soustvarja varno skupnost, kjer bo prostor za ljudi z demenco, za njihove sorodnike, da bodo lahko dobili ustrezno pomoč in podporo, potrebne informacije o tej bolezni ter da bo lokalna skupnost odprta za vse to, da bodo vedeli, kako ravnati z ljudmi z demenco. Prav zato so se združili, Dom starejših občanov Ljutomer in Združenje Spominčica in v Ljutomeru odprli »Demenci prijazno točko«, ki je ena izmed prvih tovrstnih na desnem bregu Pomurja, medtem, ko jih je v Prekmurju že kar nekaj.

Oblikovanje demenci prijaznega okolja (DPO) in s tem izboljšanje kakovosti bivanja osebam z demenco in njihovim svojcem je eno od glavnih poudarkov Alzheimer Europe (AE) in Alzheimer´s Disease International (ADI). Tako lahko osebe z demenco ostanejo čim dlje doma, ker je to zanje najbolj humano in najcenejše za družbo. Preko DPO se uresničuje tudi pobuda Svetovne zdravstvene organizacije o starejšim prijaznih mestih. Z oblikovanjem DPO se vzpostavljajo razmere, s katerimi uresničujemo priporočilo Alzheimer Europe, ki se že izvaja v več zahodnoevropskih državah.

Tomislav Nemec:

Svojci se ob demenci znajdejo v hudih stiskah in težavah, saj bolezen traja zelo dolgo, v povprečju 10-15 let. Poleg podpornih servisov potrebujejo čim več podpore in razumevanja v svojem okolju. Da bi vzpostavili takšno okolje, Spominčica ozavešča o prepoznavanju prvih znakov demence in pravilnem pristopu do oseb z demenco med vsemi družbenimi skupinami in akterji. Prav je, da prve znake demence prepoznajo zaposleni v trgovinah, bankah, lekarnah, knjižnicah, na pošti, policisti, gasilci, javnem prometu in, kar je zelo pomembno, tudi sosedje, prijatelji, sodelavci oseb z demenco.

Ena od osnovnih podpornih aktivnosti, s katero bodo zagotavljali vključenost in opolnomočenje oseb z demenco in njihovih svojcev, so Demenci prijazne točke (DPT). Tja bodo lahko prišli po informacije tako ljudje z demenco, zlasti tisti v zgodnji fazi bolezni, ki so še samostojni in aktivni njihovi svojci, kot tudi drugi. DPT bodo nudile tudi pomoč osebam z demenco, saj se pogosto zgodi, da se izgubijo in ne najdejo poti domov, ne prepoznajo okolice, v kateri se znajdejo.

David Krivec:

Pomembno je, da kot skupnost ustvarjamo nove poti, oblike pomoči in podpore. Demenci prijazna točka bo prostor za vse tiste, ki se srečujejo z demenco in potrebujejo podporo.

Direktor DSO Ljutomer in generalni sekretar Spominčice sta ob tem tudi s posebnimi nalepkami označila vhodna vrata doma in kotiček, s čimer je razpoznavno, da tam deluje ta točka.

V kulturnem programu so nastopili Matic Barta in Olga Majcen z recitacijami, Janko Budja iz VDC Ljutomer ter mentor Matjaž Zanjkovič sta zaigrala in zapela pesem, ob koncu je zapel domski pevski zbor, nakar je sledila še pogostitev. Prireditev je povezovala Nina Žitek, predsednica Podružnice Spominčice Ljutomer.



Več v Kultura in izobraževanje