Preverite, na katerih lokacijah bo v sredo na vas čakal radar

V sredo bo med 6. in 18. uro potekal nadzor hitrosti na 617 lokacijah

Prlekija-on.net, torek, 17. april 2018 ob 10:44
Merjenje bo potekalo na 617 lokacijah po vsej Sloveniji, foto: policija.si

Merjenje bo potekalo na 617 lokacijah po vsej Sloveniji, foto: policija.si

Med 16. in 22. aprilom poteka vseevropska akcija Hitrost, v kateri sodelujejo tudi slovenski policisti. Namen akcije je umiriti hitrosti v prometu in vplivati na zavedanje ljudi, da lahko z zmanjšanjem hitrosti vožnje že za nekaj kilometrov na uro pomembno zmanjšamo tudi možnost nastanka prometnih nesreč in težo njihovih posledic.

"Neprilagojena hitrost je še vedno glavni vzrok za prometne nesreče, v katerih se ljudje huje telesno poškodujejo oz. se končajo s smrtnim izidom. Samo v lanskem letu je kar 46 ljudi izgubilo življenje v takšnih nesrečah, kar predstavlja 44 odstotkov vseh umrlih. Vsi se zavzemamo, da se prometna varnost izboljša, trendi so pozitivni in za njihovo ohranitev moramo največji korak narediti ravno na področju hitrosti. Policija podpira vse preventivne aktivnosti, z današnjim dnem pa začenja z novo akcijo poostrenega nadoira", je povedal Robert Vehovec iz Sektorja prometne policije.

Letos zaradi neprilagojene hitrosti umrlo že devet ljudi

Hitrost še vedno predstavlja problem v naseljih in na regionalnih cestah. V prvih treh mesecih letošnjega leta je zaradi neprilagojene hitrosti življenje izgubilo že 9 ljudi, enako kot lani v istem obdobju. Skoraj polovica (4) jih je umrla na regionalnih cestah, 2 na lokalnih cestah v naselju, 2 na avtocesti in 1 na lokalni cesti izven naselja. S hitrostjo so povezani še drugi dejavniki prometnih nesreč, kot so nepravilna stran in smer vožnje, nepravilno prehitevanje in neupoštevanje pravil o prednosti, pa tudi prekratka varnostna razdalja.

Z aktivnostmi, ki so namenjene umirjanju hitrosti, želijo okrepiti zavedanje prometnih udeležencev, da je neprilagojena hitrost lahko velika grožnja za nastanek najhujših prometnih nesreč, zato bi morali biti bolj pozorni na predpisane omejitve hitrosti in vožnjo vselej prilagoditi razmeram na cestah. Z nadzorom želijo dolgoročno vplivati na voznike, da spremenijo svoj slog vožnje, in sicer da vozijo čim bolj defenzivno, umirjeno ter da so pozorni na šibkejše udeležence v prometu.

Meritve na 617 lokacijah po vsej Sloveniji

Vseevropska akcija Hitrost se bo še posebej intenzivirala v sredo, 18. aprila 2018, ko bo tako kot v večini evropskih držav tudi v Sloveniji. Maraton nadzora hitrosti bo izvajalo okoli 200 policistov, v okviru svojega rednega dela pa se bodo v nadzor nad prehitrimi vozniki vključevali tudi drugi policisti. Policisti bodo hitrost merili od 6. do 18. ure, in sicer na 617 lokacijah po vsej Sloveniji.

Konkretne lokacije lahko vidite v spodnjem seznamu.

Maraton nadzora hitrosti bodo v Sloveniji izvedli četrto leto zapored in izkušnje iz preteklih let kažejo na to, da policisti na dan nadzora ugotavljajo zelo malo prekoračitev hitrosti, kar je tudi glavni namen akcije. Takrat hitrost prekorači okrog 3,5 % voznikov, medtem ko ob izvajanju rednih kontrol ugotavljajo okrog 8 % prekoračitev. Podatek potrjuje osnovni namen nadzora, ki ni usmerjen v kaznovanje voznikov, temveč v spreminjanje njihovih vozniških navad.

Da bi bile naše ceste bolj varne, moramo za to poskrbeti predvsem vozniki sami. Dosledno moramo spoštovati cestnoprometne predpise ter ohranjati hitrost v dovoljenih mejah, kot to določajo prometna pravila.

Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje tako razmeram na cesti kot tudi lastnim vozniškim izkušnjam in sposobnostim bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo. Zato v policiji znova opozarjajo - vozniki, prilagodite hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, pa tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter razmeram na cesti!

V naši okolici bodo hitrost preverjali na cestah v Ivanjkovcih, Pavlovcih, Obrežu, Trgovišču, Cenkovi, Hrastju-Moti, na cestah Vučja vas - Križevci - Ljutomer, Podgrad - Trate, Gornja Radgona - Radenci - Vučja vas, ... Vse lokacije lahko preverite v spodnjem seznamu.



Več v Črna kronika