Uspešen boj proti gojiteljem konoplje

Zasežena konoplja na več lokacijah v Pomurju

PU Murska Sobota, petek, 9. julij 2010 ob 11:404
Tudi v letošnjem letu se na območju Pomurja nadaljuje trend pridobivanja prepovedanih drog. Konoplja, kot najpogosteje zlorabljena prepovedana droga se še naprej prideluje tako v prirejenih prostorih za gojenje konoplje pod umetno svetlobo, kakor tudi izven prostorov, še posebej na njivah posajenih s koruzo.

Policisti Policijske uprave Murska Sobota smo tako letos že uspeli v več primerih zaseči tako pridelano prepovedano drogo konopljo.

- Policisti PP Lendava so v sodelovanju z drugimi policijskimi enotami in kriminalisti SKP Murska Sobota na podlagi odredbe opravili hišno preiskavo pri slovenskem državljanu staremu 20 let, doma iz območja UE Lendava. Navedeni je imel doma na več mestih skrito doma pridelano prepovedano drogo konopljo v skupni teži 2695 g. Vrednost navedene droge znaša najmanj 8.000 EUR. Cena za kg navedene droge se trenutno giblje od 3.000 do 4.000 EUR.

- Policisti PP Ljutomer so ugotovili, da neznani storilec na njivi v bližini Ljutomera goji večje število sadik prepovedane droge konoplje. Skupaj s policisti drugih policijskih enot in SKP so uspeli pri gojenju navedenih sadik prijeti slovenskega državljana starega 31 let, doma z območja UE Ljutomer, kateremu je bila tudi odvzeta prostost. Med ogledom kraja kaznivega dejanja je bilo najdeno 280 sadik konoplje v velikosti 15 cm, katere so bile lepo negovane in primerno obdelane. Osumljeni bi na ta način lahko pridelal najmanj 20 kg prepovedane droge konoplje, katere cena bi se v času pobiranja gibala za kg okrog 2.500 EUR.

- Kriminalisti SKP Murska Sobota so skupaj s policisti drugih policijskih enot opravili hišno preiskavo pri slovenskem državljanu staremu 42 let, doma z območja UE Murska Sobota. Med hišno preiskavo je bil najden prirejen prostor za gojenje prepovedane droge konoplje pod umetno svetlobo. V navedenem prostoru je bilo najdeno in zaseženo 28 sadik prepovedane droge konoplje tim. »skunk«, v velikosti do 90 cm. Prepovedana droga in oprema za gojenje le te mu je bila zasežena. Osumljeni bi na ta način lahko pridelal najmanj 1.1 kg prepovedane droge konoplje. Cena tako pridelanega skunka se giblje okrog 6.000 EUR za kilogram.

- Kriminalisti SKP Murska Sobota so skupaj s policisti drugih policijskih enot, na podlagi odredbe preiskovalnega sodnika, opravili hišno preiskavo pri slovenskem državljanu staremu 28 let doma iz območja UE Murska Sobota. Med hišno preiskavo je bilo najdeno 270 g prepovedane droge konoplje pakirane tudi v manjše količine namenjene za prodajo in digitalna tehtnica za tehtanje prepovedane droge. S prodajo prepovedane droge bi osumljeni lahko zaslužil 1.350 EUR saj se 1 g doma pridelane droge prodaja za 5 EUR.

- Policisti PP Murska Sobota so skupaj s policisti drugih policijskih enot v neposredni bližini srednje šole v Murski Soboti prijeli dva dijaka, slovenska državljana, stara 21 in 17 let, katera sta uživala prepovedano drogo konopljo med šolskim odmorom. Med zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je dijak star 17 let prodal in omogočil uživanje drugemu. Prav tako je bilo ugotovljeno, da mu je prepovedano drogo prodal že večkrat. Nadalje je bilo med postopkom ugotovljeno, da 21 letni dijak doma prideluje prepovedano drogo konopljo. Med postopkom je izročil 15 sadik prepovedane droge konoplje v velikosti 15 - 20 cm. Navedeni bi na ta način lahko pridelal najmanj 1.5 kg prepovedane droge konoplje. Vrednost navedene droge znaša v času obiranja okrog 2.500 EUR za kilogram.

- Kriminalisti SKP Murska Sobota so skupaj s policisti PP G. Radgona na podlagi odredbe opravili hišno preiskavo pri slovenskem državljanu staremu 52 let, doma iz območja UE Gornja Radgona. Med preiskavo je bilo najdeno 93 sadik, prepovedane droge konoplje, visoke do 30 cm, katero je gojil v stanovanju z namenom nadaljnje pridelave na skriti lokaciji. Osumljeni na ta način lahko pridelal najmanj 9 kg prepovedane droge konoplje, katere vrednost bi bila v času obiranja okrog 22.000 EUR

Zoper osumljene bodo podane kazenske ovadbe pristojnemu ODT zaradi utemeljena suma storitve kaznivih dejanj po členu 186 kazenskega zakonika - Neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog in zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja po členu 187 kazenskega zakonika - Omogočanje uživanja prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi v športu.


Več v Črna kronika