Odprli javno pot strpnosti in dve kapelici

Ob poti in nadaljnji širitvi naj bi prihodnosti tudi zraslo novo naselje

Prlekija-on.net, ponedeljek, 23. april 2018 ob 14:11
Odprtje poti strpnosti in dveh kapelic

Odprtje poti strpnosti in dveh kapelic

V nedeljo 22. aprila, so se v Občini Sveti Andraž odvile kar tri otvoritve novo pridobljenih investicij. V sklopu projekta Interreg Slovenija - Madžarska »ESCAPE«, ki je podprt iz Evropske unije in v 85% sofinanciran iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, so na območju občine uradno blagoslovili obnovljeno Pavličevo in Antonekovo kapelo ter pot strpnosti.

Antonekova kapela, ki stoji na križišču v Drbetincih ob vhodu v občinsko središče je zob časa že pošteno načel in je bila potrebna obnove v celoti. Dela so obsegala ureditev drenaže okrog kapele in robnikov, odstranitev ometa, menjavo strešne kritine, ureditev sten s silikatno barvo, v celoti je bilo zamenjano stavbno pohištvo - okna in vrata kapelice, uredila pa se je tudi notranjost kapelice.

Na Pavlčevi kapelici je bila prav tako urejena drenaža okrog kapele, uredila se je notranjost in zunanjost s silikatno barvo, položeni so bili robniki okrog kapele, zamenjani dotrajani strešniki ter urejena pot do kapele. V notranjosti je bil restavriran tudi kip Marije. Ob pričetku del je bilo ugotovljeno, da je tudi stavbno pohištvo v zelo slabem stanju, zato je Občina Sv. Andraž v Slov. goricah v celoti s svojimi sredstvi pokrila še stroške menjave vrat in oken na kapelici.

V sklopu projekta je bila urejena tudi krožna pot »strpnosti« pod cerkvijo, ki je obsegala pripravo terena, namestitev javne razsvetljave in asfaltiranje poti. Županja Darja Vudler je v svojem nagovoru povedala: "Ob tej poti in nadaljnji širitvi, ki jo bomo izvajali še naprej, vse do regionalne ceste, bo na tem območju v prihodnosti zagotovo zraslo novo naselje. Gre za pomembno pridobitev, ki jo bo uporabljala velika večina prebivalcev naše občine, saj pot vodi tudi do cerkve Sv. Andreja. In ker nosi pot ime »pot strpnosti« si želim, da bomo prebivalci naše občine med seboj še naprej povezani in strpni, saj bomo lahko tako složno izvedli še veliko takšnih investicij kot so današnje."

Po kulturnem programu, otvoritvi in blagoslovu, so se občani veselili novih pridobitev ob pogostitvi, ki so jo pripravili okoliški prebivalci.

Spomnimo, v okviru projekta »ESCAPE« Občina Sveti Andraž v Slovenskih goricah organizira tudi »Srečanje zdomcev in izseljencev«, ki bo potekalo zadnji vikend v avgustu s pestrim programom.



Več v Gospodarstvo