Tamara tudi s havajsko Lomi-Lomi masažo

Znana prekmurska maserka in kozmetičarka se je novih tehnik masiranja učila kar na Havajih

Prlekija-on.net, ponedeljek, 23. april 2018 ob 18:03
Tamara Novak in Lomi-Lomi masaža

Tamara Novak in Lomi-Lomi masaža

Da nikoli ni prepozno za dodatno izobraževanje in usposabljanje ter s tem pridobivanje novih veščin v svojem (ali podobnem) poklicu, nazorno potrjuje tudi znana prekmurska podjetnica Tamara Novak, lastnica kozmetično-tetoverskega salona "Studio Tamara", v hotelu Vivat v Moravskih Toplicah. Že kot otrok se je zaljubila v kozmetiko in vse kar sodi zraven, ter tudi različne veščine masaž, katere vedno znova poglablja. In ne le, da dodatno usposablja in izobražuje sama sebe, temveč je tudi kar nekaj časa, na Zdravstveni šoli Murska Sobota, poučevala bodoče kozmetičarke. V okviru svojih osebnih izobraževanj, ki so pogosta, je zadnje potekalo minulo zimo kar na Havajih, kjer je poglabljala svoje znanje o Lomi Lomi havajski masaži. Slednjo sedaj, poleg ostalih masaž v svojem salonu, kot ena redkih v Pomurju in sploh v Sloveniji, že izvaja na strankah, ki jim ni vseeno kakšno jim je počutje, in kaj se dogaja z njihovim telesom.

"Lomi Lomi je starodavna zdravilska metoda, ki jo izvajajo že 100 let havajski mojstri (kahuna) in starešina (kapuna). Ti Havajčani so bili nosilci svetlobe znanja, ki je vzdrževala to duhovno delo in prenašala to sveto darilo iz roda v rod. Lomi Lomi vključuje ritmično plesne gibe z uporabo podlahti, dlani, prstov, komolcev, kolen, nog, celo palice in kamnov, poleg duhovnih manter, molitev in vodenih meditacij. Lomi Lomi masažna tehnika je terapevtska in specifična obravnava neravnovesij in omejitev, ter izboljša cirkulacijo in splošno dobro počutje", nam je razložila Tamara, ki bi se najraje preselila na Havaje, kjer da je tudi zaradi omenjene lomi lomi masaže, življenje prečudovito. In prav to življenje in počutje Prekmurka sedaj skuša prenašati na rojake in druge turiste ter obiskovalcev panonskega turističnega bisera Moravskih Toplic.

Tamara Novak je po končani zdravstveni šoli nadaljevala kozmetično v Ljubljani in kaj kmalu ugotovila, da je to poklic, ki bo vse kaj drugega, kot samo poklic. "V tem svojem hobi poklicu uživam že 21 let. Od tega imam svoj studio že 17 let. Vsak dan uživam z ljudmi različnih starosti in do danes se še ni zgodilo, da bi odšla na delo z odporom. Veselim se izzivov, sploh uživam v pedikurah. Zame je največji užitek, če dobim stopalo polno kurjih očes in vraščenih nohtov, ragad... Tako stopalo obdelujem toliko časa, da je spet tipi topi. Stranke mi pravijo, da sem že kot kirurg. Po duši sem zelo rokerske narave, zato pri meni ne manjka dobre rock glasbe. Tako se je zgodilo tudi to, da sem partner Siddharte in posledično imam veliko strank, ki poslušajo njihovo glasbo. Seveda pa ne manjka tudi drugih storitev, kot so nega obraza, manikura, razne masaže, nekaj frizerstva, itd. Moj moto je iskrenost, domačnost, notranja lepota je rock&roll," pravi vedno vesela in razpoložena Tamara, ki poleg pedikure izvaja še nekatere tretmaje, kot so: manikura, nega obraza, depilacije, tetoviranje ipd.

"Kar se masaž tiče, delam še Ayurveda indijsko masažo, katera je zelo močna na usklajevanju energij v telesu, Tuina kitajsko masažo, pri kateri gre za usklajevanje meridianov, klasična masaža za sprostitev mišic, limfna ročna masaža, za odpiranje limfnih vozlov in potiskanje limfe po telesu, s tem pa odplavljanje toksinov iz telesa. Imam tudi havajske rituale: Aloha spa ritual zajema mini nego obraza (peeling, maska), peeling celega telesa in tradicionalno havajsko lomi lomi masažo; Pono spa ritual: nožna relaks kopel, peeling telesa, lomi lomi masaža". Masaža Lomi-Lomi sicer ponuja nadgradnjo masažnih tehnik z novimi »plesnimi« prijemi in veliko teoretičnega znanja o tradicionalnem staro Hawaiiskem Kuna zdravilstvu ter Šamanizmu.

Maserji se naučijo vzajemnega pogleda na telo, misli in duha, prakse Šamanizma, ki deluje za terapevta in stranko, »Aloha spirit«; staro havajske domorodske modrosti in raziskovanja svoje stopnje zavesti na duhovnem in fizičnem nivoju ter nenazadnje Hula plesnih korakov in gibanja, ki sta zelo pomembni za Lomi-Lomi masažo. Vseskozi se dopolnjujejo praktični deli unikatne »plesajoče«, a vendar zelo intenzivne masaže celotnega telesa. KaHuna masaža ali Lomi-Lomi je tradicionalna Hawaiiska masaža, ki očara stranke z ritmično, intenzivno masažo, ki se izvaja z dlanmi, podlaktmi in komolci in »objema« celotno telo vseskozi. Havajska masaža Lomi Lomi je del tradicionalnega zdravilskega izročila, ki se preko zdravilcev - šamanov prenaša iz roda v rod. Havajci verjamejo, da masaža zdravi na telesni, duševni in duhovni ravni, zato je njihov pristop k pacientu celostni.



Več v Gospodarstvo