Otroci vrtca Ljutomer preživeli dva čudovita dneva v zanimivem okolju

Vrtec Ljutomer je pripravil Vrtec v naravi v Veržeju

Prlekija-on.net, četrtek, 26. april 2018 ob 18:20
Vrtec v naravi v Veržeju

Vrtec v naravi v Veržeju

Spet je leto naokoli, ko smo se odločili in otroke popeljali v naravo v domačem okolju, kjer imajo otroci novo priložnost za učenje in spoznavanje naravnega okolja. Celoten program bo namenjen raziskovanju, bogatemu doživljanju narave in njenih lepot, pridobivanju izkušenj s samostojnostjo in druženjem z vrstniki v novem okolju. Vrtec v naravi je namenjen otrokom treh starejših skupin iz vrtca Ljutomer.

Letošnja tema se bo navezovala na naravoslovne dejavnosti, ki so otrokom zelo blizu, saj je to tudi naša prednostna naloga vrtca Ljutomer čez vso leto.

V sredo, 25.4.2018 smo se tri starejše skupine odpravile z avtobusom do Marjanišča v Veržeju, ki je bilo za otroke prav posebno doživetje. Tam smo si poiskali svoje ležišče in se odpravili v center Duo, kjer smo imeli lončarsko delavnico. Sprejela sta nas Ivan Kuhar in lončarka Urška Ambrož, ki sta nam predstavila lončarsko obrt. Preizkušali smo se v oblikovanju gline na vretenu, kjer smo postajali pravi umetniki in bili zelo ponosni na naše izdelke. Ogledali pa smo si še druge unikatne izdelke za nakup daril. Ogledali in raziskovali smo okolico in tamkajšnje parke. Po okusnem kosilu smo imeli čas za igranje s svojimi igračami od doma. Tedaj smo od škratov prejeli pismo, kateri so nas povabili v gozd, da jim pomagamo. Ob osvojenem gozdnem bontonu smo raziskali gozdni svet in gradili škratom hiške. V okolici gozda smo slišali vodo, zato smo šli pogledat od kod ta zvok. Ogledali smo si Babičev mlin, ki je edini panonski plavajoči mlin v Prlekiji danes. Vemo sedaj kam bomo hodili po domačo moko. Po večerji smo si ogledali sinhroniziran film o gozdnih varovancih in zaključili dan ob rajanju v pižamah ob plesu.

Otroci so noč preživeli mirno, polni novih informacij in pričakovanj. Za njihov pogum so si prislužili pohvalo in eno sladko pozornost od gozdnih škratov, ki se potikajo tam naokoli in jih opazujejo. Po zajtrku smo si ogledali vrtnarstvo Brumec, ki nam je predstavil svoj poklic in njihove sadike. Otroci so uživali ob vseh teh barvah in vonjih, ki so nas obdajali. Otrokom smo približali čut za vrtnarjenje in s tem tudi pomen zdrave prehrane, ki si jo lahko pridelamo sami. S tem pa poskrbijo za zdravo okolje, ob tem se uči odgovornosti, dobijo osnove botanike, si razvijajo fino motoriko in krepijo socialni odnosi. Hvala še enkrat g.Leonu Brumcu, ki si je vzel čas in nas razveselil s cvetlicami, ki nam bodo polepšala vrtčevska korita. Obiskali smo tamkašnji vrtec, ki so nas prijetno sprejeli. V Marjanišču smo si ogledali animirano risanko Skrivnostni varuhi gozda. Svoja pozitivna doživetja pa prenesli na papir. Ob vsem tem smo se med seboj zabavali, družili in okrepili naše prijateljske vezi. Preživeli smo dva čudovita dneva v zanimivem okolju, ki ga bodo otroci ponesli s seboj.

Napisala: koordinatorka programa Vrtca v naravi, vzg. Antonija Podnar



Več v Najmlajši