Radenci: Postavljanje mlaja in kresovanje

Tradicionalno praznovanje s kulturnim programom

Filip Matko Ficko, ponedeljek, 30. april 2018 ob 23:13
Številna udeležba na kresovanju

Številna udeležba na kresovanju

Na tradicionalnem prizorišču pri nekdanji zdravstveni postaji v Radencih je zadnji aprilski večer bilo izvedeno postavljanje prvomajskega drevesa oziroma mlaja, kar sta kot organizatorja skupaj pripravila Zavod za turizem in šport Radenci ter Zdravilišče Radenci.

Ob 19. uri se je pričel kulturni program, ko so sodelovali: najmlajši iz vrtca Radenski mehurčki Radenci (Kekčeva pesem), Valter Klemenčič (klavir) in Jana Zamuda (vokal), sedmošolka Osnovne šole Kajetana Koviča Radenci Eva Tompa(harmonika in vokal), tretješolec Osnovne šole Kapela Alex Klobasa (recitacija), šestošolec Žan Vršič s harmoniko (mentorica Olga Radolič iz Glasbene šole Gornja Radgona) ter Kulturno društvo - pevska skupina Vrelec Radenci. Lahko zapišemo tudi, da smo letos pogrešali sodelovanje pevk in pevcev mešanega pevskega zbora Večerna zarja iz DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, ki so prejšnja leta bili vedno bili med sodelujočimi kulturniki, kakor tudi kakšno pesem »domske poetinje« Brigite Živec iz DOSOR-ja. Vse je pozdravil ter ob 1. maju čestital v.d. direktorja Zavoda za turizem in šport Radenci Branko Žnidarič, a krajši slovesni nagovor je imel župan Občine Radenci Janez Rihtarič, ki je med ostalim dejal:

»Vsem zbranim na današnji slovesnosti na predvečer 1. maja - Praznika dela in postavitve mlaja lep pozdrav v imenu Občine Radenci. Mislim, da nam je pomen Praznika dela vsem znan, vendar vseeno izvira iz delavskih protestov leta 1886 v Chicagu. Takrat so bili protesti delavcev razgnani s silo in je bilo kar nekaj protestnikov in policajev ranjenih in ubitih. Delavci so zahtevali pravico do samo 8-urnega delavnika ter to pravico po nekaj letih tudi dobili.

In kje smo danes ? Pravico do 8-urnega delavnika imamo, imamo tudi plače in pokojnine, ki pa marsikateremu ne dosegajo minimalnega nivoja za preživetje. Sindikati ne vedo stopiti skupaj in se posamič borijo za višje plače po branžah. To ne pomeni enotnosti sindikalnega gibanja, ki bi ga potrebovali. Naš filozof Slavoj Žižek je napovedal: »Ob koncu krize bo kapitalizem za delavce še bolj surov. Vse bolj so odvisni od delodajalcev, njihov položaj pa je še šibkejši.« Dogajajo se nam razne lopovščine in propadi firm ter cenene prodaje podjetij. Kaj lahko storimo za preprečitev tega mi ? Na srečo vseeno nastajajo nova podjetja v dobro delavcev, ker se zavedajo, da bo dobro plačani delavec tudi ustvaril dobre proizvode. Slovenci smo priden in ustvarjalen narod. Želimo, da se nas tako tudi obravnava !

Vsem želim lepo praznovanje 1. maja - Praznika dela.«

Sledila je postavitev mlaja, kar je bila v glavnem naloga gasilcev PGD Radenci - Boračeva in po nekaj minutah je 17-metrski mlaj bil postavljen. Ob tem je šele - tokrat posebej zanimivo ! - bila zapeta slovenska himna, povezovalec programa, Emil Šmid, pa je »natresel« nekaj hudomušnih o 1. maju. Zavod za turizem in šport Radenci je vse presenetil še z domačim pecivom.

Za tem se je večina udeležencev prireditve in postavitve mlaja pri nekdanji zdravstveni postaji v Radencih podala na zelenico za hotelom Radin Zdravilišča Radenci, kjer so v predprazničnih dneh pripravili veliko grmado odpadnega vejevja, da je po 20. uri zagorel velikanski kres. Poskrbljeno je bilo tudi za glasbo (etno skupina Štrk) ter gostinsko ponudbo.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno