Dijaki GFML dodobra spoznali Makedonijo in njeno prestolnico

Mladinska izmenjava Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer z Gimnazijo Sv. Kliment Ohridski

Prlekija-on.net, petek, 4. maj 2018 ob 07:45
Dijaki GFML na izmenjavi v Makedoniji

Dijaki GFML na izmenjavi v Makedoniji

Spoznati vrstnike v tujini in iz prve roke doživeti njihovo kulturo sta le dve izmed neštetih možnosti, ki jih ponuja Erasmus+, program Evropske unije. Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) se aktivno vključuje v omenjeni program in tako dijakom omogoča mladinske izmenjave širom Evrope. Tokrat so dijaki 2. d dodobra spoznali Makedonijo in njeno prestolnico.

GFML je s projektnima partnerjema Gimnazijo Sv. Kliment Ohridski ter Mladinskim centrom Prlekije - Pokrajinskim centrom NVO uspešno kandidirala na razpisu Erasmus+: Mladi v akciji: Mladinske izmenjave in tako 59 mladim iz dveh različnih držav, Slovenije in Makedonije, omogočila, da se odpravijo v tujino, da se spoznajo z vrstniki iz različnih držav z različnim socialnim in kulturnim ozadjem, da se učijo drug od drugega ter da skozi aktivno participacijo v skupnih aktivnostih podrobneje spoznajo določeno temo, to je migracije in interkulturne odnose, ter si pridobijo različne kompetence.

Mladinska izmenjava je potekala od 23. do 27. aprila v mestu Ohrid. Mladi so se v teh dneh preko zabavnih iger najprej spoznali, nato so se seznanili z migracijami in migracijski tokovi, s pomenom dobrih medkulturnih odnosov, se naučili makedonske abecede ter makedonskih besed in ob tem spoznali, da sta si jezika sorodna. Obiskali so tudi Slovensko združenje France Prešeren in arheološki muzej v Skopju. Ogledali so si še druge znamenitosti impozantnega mesta Skopje, mesto Struga in seveda stari del mesta Ohrid s Samuelovo trdnjavo. Z ladjo so se odpeljali tudi do samostana Sv. Naum.

Dijaki so se domov vrnili polni vtisov, zavedanja o različnosti kultur, novih znanj in prijateljstev ter polni pričakovanj o ponovnem snidenju, ki bo sledilo v oktobru 2018, ko bodo makedonske dijake gostili v Ljutomeru. Jure Miholič je o izmenjavi povedal: »Prednost tovrstnih izmenjav je, da spoznavamo kulturo drugih držav in ljudi, saj je veščin spoznavanja nekoga novega v sodobnem času vedno manj, se pa s tem učimo strpnosti do drugih, do njihove kulture in navad. Morda pa je utopična družba, v kateri narodi živijo v sožitju, bliže resničnosti, kot se nam zdiBrina Godec dodaja: »Mladinska izmenjava v Makedoniji je bila res enkratna izkušnja. Najbolj zabavno je bilo, da smo novo državo, njihovo kulturo, hrano, jezik in vse, kar spada zraven, spoznali od domačinov, tako rekoč iz prve roke. Z vrstniki iz Ohrida smo se super ujeli, pa tudi kot razred nas je izmenjava zelo povezala, zato že nestrpno pričakujemo jesen, ko nam bodo Makedonci vrnili obisk

Projekt je prijavila in ga koordinira Karmen Stolnik, ki pravi: »Na ta projekt smo še posebej ponosni, saj nam je uspelo združiti neformalno in priložnostno pridobivanje znanja s formalnimi oblikami izobraževanja. Učne izkušnje in pridobljene kompetence bodo mladim priznane z Youthpass certifikatom, ki jim bo služil kot odlična popotnica pri načrtovanju nadaljnje karierne poti

Mladinska izmenjava je še lepše stekla s podporo donatorjev: Občine Turnišče, Občine Ljutomer, Radenske, d. o. o., Mlinopeka, d. d., Murska Sobota, Supermarketa Jager Turnišče, Marketa Marcator Turnišče, Marketa Tuš Renkovci, za kar se jim iskreno zahvaljujejo.



Več v Kultura in izobraževanje