Florjanova sveta maša v Negovi

Letos so se vsa štiri društva, Negova, Spodnji Ivanjci, Stavešinci in Ivanjševci, odločila, da bodo s skupnimi močmi obnovili kip svetega Florjana

Prlekija-on.net, ponedeljek, 7. maj 2018 ob 08:07
Florjanova sveta maša v Negovi

Florjanova sveta maša v Negovi

V začetku meseca maja goduje Florjan, zavetnik gasilcev. Zgodba govori o mladem fantu, ki je z malo vode pogasil velik požar. Ljudje so verjeli, da je to čudež in tako so začeli častiti in se priporočati svetemu Florjanu, naj njih in njihovo imetje varuje pred ognjem. Zato so si ga za zavetnika izbrali tudi gasilci.

Kip svetega Florjana stoji tudi v cerkvi Marijinega rojstva v Negovi. Že dolgoletna tradicija je, da se v nedeljo okoli Florjanovega v Negovi daruje sveta maša za vse žive in pokojne gasilce in gasilke. Maše se udeležijo vsa štiri prostovoljna gasilska društva in sicer prostovoljno gasilsko društvo Negova, Spodnji Ivanjci, Stavešinci in Ivanjševci. Letos so se vsa štiri društva odločila, da bodo s skupnimi močmi obnovili kip svetega Florjana.

V nedeljo, 6. maja je bila v Negovi slovesna sveta maša, ki jo je daroval domači župnik Marjan Rola, ki že nekaj let poleg župnije Benedikt, vodi tudi negovsko faro. Gasilci vseh štirih društev, med katerimi je bilo videti tudi veliko mladih, so se v koloni odpravili od gasilskega doma do farne cerkve. Nosili so s cvetjem obdan lepo obnovljen Florjanov kip, s​ spominsko ploščo z imeni vseh štirih društev, ki so sodelovala pri obnovi. Gospod Rola je med sveto mašo blagoslovil kip svetega Florjana, vsi skupaj pa so se priporočili svetniku in ga poprosili tudi, naj daje moč vsem prostovoljnim gasilcem, ki s svojo dobroto in odprtostjo pomagajo sočloveku, vedno znova radi priskočijo na pomoč, brez razmišljanja o tem, da je velikokrat v nevarnosti tudi njihovo življenje. V zadnjem času, ko nas vedno pogosteje ogrožajo nevarne vremenske razmere, se največkrat za pomoč najprej obrnemo prav na gasilce.

Po končani sveti maši je sledilo druženje in pogostitev, ki ga vsako leto pripravi eno izmed društev. Letos je bilo to v domačem društvu v Negovi.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje