51. shod EHO »Podpornice« v Apačah

Široko odpiranje rok in src za pomoč sočloveku

Filip Matko Ficko, ponedeljek, 7. maj 2018 ob 12:59
Častni škof Geza Erniša

Častni škof Geza Erniša

Evangeličanska cerkvena občina Apače je bila 6. maja dopoldne (ob neposrednen enournem TV prenosu RTV Slovenija) organizator že 51. shoda Evangeličanske humanitarne organizacije »Podpornica«. Okrog 500 udeleženk in udeležencev tokratnega humanitarnega srečanja evangeličanov pod geslom »Široko odpiraj svojo roko bratu, ubožcu in revežu v svoji deželi !« (5Mz 5,11), se je zbralo v športni dvorani pri Osnovni šoli Apače ter bilo prisotnih na bogoslužnem programu.

Vse je v uvodu pozdravila inšpektorica Evangeličanske cerkvene občine Apače Jožica Semler, na kar so zapeli članice in člani Mešanega pevskega zbora Cantate pod vodstvom zborovodkinje Mileve Kralj Buzeti. Z zborovskim petjem so obogatili celotno prireditev. Uvodno oltarsko službo sta opravila škof Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi v Republiki Sloveniji Geza Filo ter duhovnica Jana Kerčmar iz Evangeličanske cerkvene občine Gornji Petrovci. Berilo sta brala duhovnik Evangeličanske cerkvene občine Murska Sobota Leon Novak in duhovnica Evangeličanske cerkvene občine Maribor (tudi kuratinja V Slovenski vojski) Vladimira V. Mesarič, a veroipoved duhovnik Evangeličanske cerkvene občine Križevci Mitja Endrejek. Pridigo je opravil častni škof Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi v Republiki Sloveniji Geza Erniša in sledila je skupna pesem (Neprecenjena vrednota), njej pa violinistka Nastja Šalamun s skladbo »Can t Help Falling in Love« Elvisa Presleya.

Poročilo o delovanju EHO »Podpornice« za leto 2017 je predstavil predsednik te humanitarne organizacije duhovnik Peter Andrejčak. Ob tem je razglasil, da posebno humanitarno pomoč tokrat prejmejo Evangeličanske cerkvene občine Apače, Domanjševci in Gornji Petrovci v Sloveniji ter Slovaška protestantska občina Janošik v Vojvodini, v Občini Alibunar Južno-banatskega upravnega okraja. V imenu le-te se je na prireditvi zahvalil Vlatko Krćan. Zbor EHO »Podpornice« v Apačah je pozdravil tamkajšnji župan Občine Apače Franc Pižmoht, vse pa sta pozdravila tudi evangeličanski duhovnik Igor Omar Vukan s Koroške v Avstriji ter evangeličanski duhovnik Aleksander Erniša v sosednji Italiji.

Zaključno molitev je opravila duhovnica Evangeličanske cerkvene občine Puconci Katja Ajdnik, gospodovo molitev duhovnica Evangeličanske cerkvene občine Gornji Slaveči Simona P. Filip, a blagoslov je ob zaključku podelil škof Geza Filo.

Po zaključku uradnega dela in TV prenosa so nastopili članice in člani tamburaškega zbora Apače ter plesalke in plesalci folklorne skupine Vrisk Apače. Tedaj se je tudi izvedelo, da bo prihodnje leto podobno srečanje v Križevcih na Goričkem v Prekmurju.

Sledilo je druženje na prireditvenem prostoru pri bogoslužnem objektu Evangeličanske cerkvene občine Apače, kjer je bil poseben prireditveni šotor, poskrbljeno je bilo za jedačo in pijačo, zabavo z ansamblom Mrak, bogat srečelov, stojnica mladih ter stojnice zdravja (Nacionalni institut za javno zdravje je predstavil preventivo pred rakom črevesja, a Zdravstveni dom Gornja Radgona je izvajal meritve krvnega tlaka ter sladkorja v krvi).



Več v Kultura in izobraževanje