Rdeči križ in Rdeči polmesec 2018: NASMEH !

V Sloveniji kar Teden Rdečega križa od 8. do 15. maja

Filip Matko Ficko, torek, 8. maj 2018 ob 07:37
Najmlajši o Rdečem križu

Najmlajši o Rdečem križu

Letošnje geslo Mednarodne federacije Rdečega križa in Rdečega polmeseca se ob Svetovnem dnevu Rdečega križa (8. maj) glasi: »Nasmeh« in govori o tem, da lahko na obraze ljudi v stiski pomoč sočloveka pričara nasmeh. Ta nasmeh moramo znati videti. Iskrica upanja na obrazu je enaka nasmehu. Manj obupa, strahu in občutka osamljenosti, manj jeze in gneva so znanilci bližajočega nasmeha. Omogočimo ga vsem ljudem okrog nas !

Osmega maja, na rojstni dan ustanovitelja gibanja, Švicarja Henryja Dunanta, se praznuje Svetovni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca in s tem dnevom se v Republiki Sloveniji prične tudi Teden Rdečega križa, ko vsa območna združenja po vsej Sloveniji (le-teh je 56) pripravijo številne dogodke in z njimi širši javnosti približajo svoje delovanje, opozarjajo na pomen prostovoljstva in človekoljubja ter med svoje vrste pritegnejo številne nove prostovoljke in prostovoljce. Prostovoljstvo je tudi osrednje gonilo in vodilo Rdečega križa Slovenije, kajti gospodarska kriza pred leti je v naši družbi povečala socialno razslojevanje, ki smo mu v nezmanjšani meri priča tudi danes. Velik del prebivalstva živi na meji revščine ali pod njo, s čemer jim je onemogočeno dostojno in kakovostno življenje, soočajo pa se tudi s socialno izključenostjo. Poleg stisk, ki jih povzročajo družbene razmere, doživljamo tudi naravne nesreče in katastrofe, v katerih so ogrožena življenja številnih ljudi. Te stiske pomagajo lajšati prostovoljci Rdečega križa.

Prizadevanja gredo tudi v smeri, da bi se uvedli programi prve pomoči in zdravega načina življenja v vse razrede osnovnih in srednjih šol, ker bi se s tem povečalo število ljudi, kis o kot očividci na kraju nesreče pripravljeni in usposobljeni pomagati, še preden pridejo poklicni reševalci, saj hitro ukrepanje rešuje življenja.

Tako bodo v teh dneh na številnih osnovnih šolah drugošolke in drugošolci sprejeti med mlade člane Rdečega križa Slovenije (ob vnaprejšnjem soglasju in podpisu staršev), v vrtcih bo najmlajše z zgodbico obiskal medvedek Henry, v višjih razredih osnovnih šol ter med srednješolci pa bo predstavljena zgodovina Gibanja Rdečega križa in Rdečega polmeseca.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje