9. maj – Dan zmage nad fašizmom

Kako ohranjamo zgodovino in gojimo domovinsko zavest ?

Filip Matko Ficko, sreda, 9. maj 2018 ob 19:21
Praporščaki domačih veteranskih organizacij in Moskovčani

Praporščaki domačih veteranskih organizacij in Moskovčani

Ob 9. maju - Dnevu zmage nad fašizmom, ki ga praznujemo tudi kot Dan Evrope, je v središču Pomurja, na Trgu zmage v Murski Soboti bila tradicionalna slovesnost pri Spomeniku zmage. Tega so prav letos prenovili, čeprav takratni državi (Sovjetska zveza in Jugoslavija), ko se ga je leta 1945 postavilo, danes v nekdanji obliki ne obstojita več.

Slovesni govorniki na prireditvi ob 10. uri so bili: župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek, veleposlanik Veleposlaništva Ruske federacije v Ljubljani dr. Doku Zavgajev s sodelavci, predsednik Območnega združenja borcev za vrednote NOB Murska Sobota Evgen Emri, predstavnica Društva Slovenija - Rusija ter podpredsednik Vlade RS in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan. Vsi ti so k Spomeniku položili vence, že dan prej pa je vence položila tudi delegacija Republike Ukrajine. Kulturni program je izvedel moški harmonikarski orkester Murska Sobota.

Zakaj Spomenik zmage sredi Murske Sobote ? Enote sovjetske Rdeče armade so že 1. aprila 1945 prispele na ozemlje Prekmurja ter dva dni pozneje osvobodile Mursko Soboto. So pa boji ob reki Muri ter ob mejni rečici Kučnici (frontna črta Radgona - Ženavci oziroma Bad Radkersburg - Jennersdorf) potekali še nadaljnji mesec dni in je tu padlo okrog 500 pripadnikov Rdeče armade, katerih ostanke so najprej želeli položiti v kostnico Spomenika zmage, a so jih pokopali na pokopališču v Murski Soboti. Tem žrtvam, skupaj je padlo 27 milijonov državljanov Sovjetske zveze v 2. svetovni vojni, so cvetje k Spomeniku zmage položili tudi najmlajši. Kar 60 jih je prišlo iz Moskve, veliko tudi v uniformah nekdanjih pripadnikov Rdeče armade ter s fotografijami padlih. Ob tem se je večje število prisotnih občanov na spominski slovesnosti spraševalo: Kako ohranjamo zgodovino in gojimo domovinsko zavest pri nas ? Na tokratni slovesnosti v Murski Soboti namreč od vseh osnovnih in srednjih šol pomurske prestolnice ni bilo prisotnih učencev ali dijakov. Kako torej ti mladi spoznavajo zgodovino, le golo teorijo iz knjig in katerih ?

Po slovesnosti na Trgu zmage je sledila še slovesnost pri grobnici Rdečearmejcev na pokopališču v Murski Soboti ter pri tamkajšnjih spominskih obeležjih prekmurskih oziroma slovenskih partizanov.



Več v Kultura in izobraževanje