Spominska obeležja pripovedujejo

Natisnili so publikacijo, avtorje in mentorje prispevkov pa popeljali na ekskurzijo

Prlekija-on.net, četrtek, 10. maj 2018 ob 08:32
Spominska obeležja pripovedujejo

Spominska obeležja pripovedujejo

Po uspešno izvedenem seminarju za učitelje in profesorje osnovnih in srednjih šol, ki je bil konec lanskega avgusta na OŠ Puconci so se predstavniki policijskega Veteranskega društva za Pomurje Sever in Pokrajinskega odbora zveze Veteranov vojne za Slovenijo za Pomurje dogovorili za nadaljevanje aktivnosti za ohranjanje spomina na osamosvojitveno vojno. Tako so ob podpori območnega zavoda za šolstvo, razpisali literarni natečaj za OŠ in SŠ, z naslovom "Spominska obeležja pripovedujejo". Razpis so poslali vsem pomurskim OŠ in SŠ (skupaj 49 šol op.p.) in je bil razdeljen v tri skupine 1. (4,5,6 razred), 2. (7,8,9 razred), 3. dijaki srednjih šol. Na natečaj, ki je bil odprt do 15.11.2017, se je odzvalo 19 pomurskih šol s 46 prispevki in 52 avtorji. Do konca leta 2017 je delo končala natečajna skupina in je sledila priprava publikacije, ki je v začetku februarja bila natisnjena v 400 izvodih. S tem je bila zadeva končana, na zaključni prireditvi, v dvorani Park v Murski Soboti, pa so bile podeljene medalje dvanajstim najboljšim avtorjem, vsi ostali avtorji in mentorji pa so dobili zahvalo in izvod publikacije. Zelo uspešno je prireditev oblikovala Irma Benko z dijaki Gimnazije Ljutomer in Gimnazije Murska Sobota.

To je sicer bil prvi natečaj, ki sta ga na območju pokrajine v Sloveniji izvedli veteranski organizaciji Sever in ZVVS. Za prvo izvedbo natečaja je bil odziv šol zelo dober in zbrani prispevki zelo kvalitetni, so ocenili organizatorji razpisa. "Da smo ta natečaj uspešno pripeljali do konca velja posebna zahvala dr. Alojzu Šteinerju, upokojenemu generalmajorju SV in predstojnici Območnega zavoda za šolstvo Ireni Kumer. Organizacijski odbor so sestavljali: Branko Bratkovič, Drago Ribaš, Iztok Trček, Alojz Filipič, Alojz Šteiner, Janez Kološa, natečajno skupino pa so sestavljali: Alojz Šteiner, Ivanka Bratkovič, Silva Kosi, Alenka Kozar in Bernarda Roudi", je povedal sekretar O ZVVS Murska Sobota Janez Kološa, ki je dodal, da so pred nekaj dnevi avtorje in mentorje popeljali na ekskurzijo v Ljubljano in Pivko. Prisotnih je bilo 35 avtorjev in 11 mentorjev iz 15 šol.

"Najprej smo jih popeljali v Muzej slovenske policije v Tacen. Tam nam je ga. Darinka Kolar Osvald, kustosinja in vodja muzeja predstavila muzej. Predstavljeno je bilo tudi delo na Policijski akademiji, ki ga je predstavil direktor akademije Danijel Žibert. Nato smo se odpravili v predsedniško palačo v Ljubljano. Ogledali smo si protokolarne prostore in pisarno predsednika RS Boruta Pahorja. Po prostoru sta nas vodila generalna sekretarka predsednika republike Nataša Kovač in Miha-Boris Saksida iz protokola predsednika. Pot smo nadaljevali do muzeja vojaške zgodovine v Pivki kjer smo si po obilnem kosilu pod vodstvom predstavnikov vojaškega muzeja g. Martinom in g. Matjažem ogledali še eksponate v muzeju vključno s ogledom podmornice. Ob bogati razlagi in videnem je čas hitro potekel. Veseli in utrujeni smo se zvečer vrnili v Mursko Soboto", je še dejal Janez Kološa, ki je skupaj s Temlinovo iz Severa in Bratkovičem iz ZVVS, tudi spremljal udeležence ekskurzije.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje