Ob igranju harmonike še pisanje pesmi

Pesniški prvenec »Se še spomniš« Ludvika Škaperja

Filip Matko Ficko, ponedeljek, 14. maj 2018 ob 08:44
Ludvik Škaper s svojim pesniškim prvencem

Ludvik Škaper s svojim pesniškim prvencem

V DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, je ob letošnjem Dnevu žena - 8. marcu gostovala vokalno-instrumentalna skupina »Cvetje v jeseni«, ki jo sestavlja sedmerica glasbenikov in pevcev iz različnih krajev, že deset let, od ustanovitve dalje, pa skupino vodi Ema Vezjak iz Gradišča. Že peto leto pa na harmoniko v skupini igra Ludvik Škaper, ki je doma v Kupšincih pri Murski Soboti, njegova žena Greta pa v skupini poje.

Vokalno instrumentalna skupina »Cvetje v jeseni« je že pred leti izdala zgoščenko z naslovom »Vsakdo mora imeti prijatelja«, od letošnjega januarja dalje pa se lahko skupina pohvali tudi s pesniško zbirko, kajti prej imenovani harmonikar, Ludvik Škaper, je pri Zavodu Volosov hram v Peklu pri Mariboru izdal pesniško zbirko v 100 izvodih pod naslovom »Se še spomniš«. Gre za njegov pesniški prvenec. Najprej je na prigovarjanje v skupini pričel »prilagajati« besedila nekaterih pesmi za potrebe skupine, nato pa se je lotil kar lastnega ustvarjanja. In tako je sedaj izmed že 240 zapisanih pesmi v tokrat pesniški zbirki objavljenih 66. Gre za štiri sklope, ki jih je podnaslovil: Moji dragi (14 pesmi), Spomini na rodni kraj (12 pesmi), Ljubezen in bolečina (19 pesmi) ter Idila v naravi (21 pesmi).

Po rodu Ludvik Škaper izhaja z Goričkega v Prekmurju, iz Doliča, prvo predstavitev svoje pesniške zbirke je zatorej imel v Občini Kuzma 9. marca letos. Bilo je to res lepo praznovanje, za sodelujoče na predstavitvi pa pravo presenečenje, da se je njihov rojak po tolikih letih, sedaj že upokojenec, lotil pisanja pesmi. Že dan prej pa je v radenskem DOSOR-ju poleg igranja na harmoniko prebral tudi eno svojih pesmi: »Mama«. Gostovanje vokalno instrumentalne skupine »Cvetje v jeseni« je tedaj v DOSOR-ju organizirala tamkajšnja prijateljska skupina (skupina starih ljudi za samopomoč) Fortuna, a predstavitev pesniške zbirke, o kateri pišemo tokrat, pa je »na skrbi« literarnega krožka v DOSOR-ju, ki se na to predstavitev 15. maja že pripravlja.



Več v Kultura in izobraževanje