Policisti izvedli poostren nadzor na celinskih vodah

Nadzor je vključeval nadzor plovil, članov posadk, prevoz oseb in blaga ter izvajanje plovbnega režima

Prlekija-on.net, petek, 18. maj 2018 ob 15:14

Policisti izvajajo tudi naloge in ukrepe povezane z varnostjo plovbe po celinskih vodah. V petek so zato na Ptujskem jezeru izvedli poostren nadzor, ki je vključeval nadzor plovil, članov posadk, prevoz oseb in blaga ter izvajanje plovbnega režima.

Tako kot na cesti, namreč tudi na celinskih vodah veljajo pravila, ki določajo kako, kje in kdaj se lahko izvaja plovba. Policisti na tem področju sicer ne beležijo hujše problematike, na seznamu najpogostejših kršitev pa so na primer upravljanje s čolnom brez veljavnega potrdila o opravljenem preizkusu znanja za upravljanje čolna, oziroma potrdila o usposobljenosti za voditelja čolna, upravljanje plovila pod vplivom alkohola, plovba izven določenih con in časa, da čolni niso vpisani v vpisnik čolnov ali, da nimajo sklenjene pogodbe o zavarovanju odgovornosti za škodo, ki jo z uporabo povzroči tretjim osebam...

Za upravljanje s čolnom (ali vodnim skuterjem) potrebujemo potrdilo o opravljenem preizkusu (za čolne do 7.35 kW in 7 metrov dolžine; starostna omejitev je najmanj 16 let), oz. potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna (pri močnejših in daljših čolnih), pri katerih velja omejitev starosti najmanj 16 let do 12 metrov dolžine čolna ter 18 let za čoln, ki je daljši od 12 metrov, oz. gliser.

Policisti preverjajo tudi obvezno opremo, med katero sodijo:

  • sidro ali drugo sredstvo za sidranje z najmanj 15 metrov dolgo vrvjo ali verigo za sidranje in dvoje vrvi za privez skupne dolžine najmanj 30 metrov ter ustrezne jakosti,
  • dve ustrezni vesli (čoln do 5 metrov dolžine)
  • vedro s korcem (zajemalko), oz. vodno črpalko,
  • luči in dnevne oznake po predpisih o izogibanju trčenju na morju.

Policijski patruljno-reševalni čoln z oznako P-25 je prvenstveno namenjen za opravljanje policijskih nalog na celinskih vodah, kamor sodijo nadzor nad varnostjo plovbe, nadzor plovnih poti, ekologija ter reševanje ljudi in premoženja, iskalne akcije ipd. Gre za čoln dolžine 5,20 m z vodoodpornim trupom iz aluminija in napihljivimi zračnimi komorami oz. tubusi, njegovo službeno ime pa je Piton.

Policijski čoln Piton

Ker so naravne vode privlačne tudi za kopanje in druge športne aktivnosti, še policisti poudarjajo, da kopanje ali rekreiranje ni varno povsod. Tako imenovana divja kopališča so brez upravljalcev in reševalcev iz vode, ki skrbijo za varnost in nudijo prvo pomoč, zato se tam kopamo, oz. rekreiramo na lastno odgovornost.

Nasveti za večjo varnost v in ob vodi


Več v Črna kronika