Grossmannov pohod filma in vina

Grossmannov pohod filma in vina od Bioterm do Grossmannove domačije

Branko Košti, četrtek, 29. julij 2010 ob 22:58
Pohod Grossmannova pot filma in vina

Pohod Grossmannova pot filma in vina

Turistično društvo Mala Nedelja - Radoslavci je v sodelovanju z organizatorji Gossmannovega festivala filma in vina organiziralo Grossmannov pohod filma in vina.

Začetek pohoda je bil v Biotermah, številne pohodnike je pot vodila skozi središče Male Nedelje, mimo kulturnega in godbenega doma do izvira Kršovščak, kjer naj bi po ljudskem izročilu v času pokristjanjevanja krščevala sveta brata Ciril in Metod. Mimo travnika, na katerem raste redka roža sibirska perunika, ki pa je žal letos že odcvetela, so udeleženci pohoda prišli do turistične kmetije Vrbnjak, kjer so bili postreženi s kmečko južino in pijačo. Pohodnikom se je pridružilo nekaj članov malodeljske konjenice in tisti najbolj utrujeni so lahko pot nadaljevali na hrbtih iskrih konj.

Pot smo nadaljevali mimo kraja, na katerem je bila pred 143 leti "beseda" t.j. veliko ljudsko zborovanje, ki je imelo narodnobuditeljski pomen, zato jo smatramo kot predhodnico 1. slov. tabora, ki je bil leto pozneje v Ljutomeru. Prijetna gozdna pot nas je pripeljala v Drakovce do rojstne hiše dr. Karla Grossmana. Tu so se nam pridružili naši gostje, nekateri organizatorji in gostje festivala filma in vina.  Skupaj smo se podali do turistične kmetije Žinko v Moravcih, spotoma pa smo si ogledali še muzej kmečkega orodja pri Voršičevih in sodarsko delavnico Babič Franca v Drakovcih.

Po okrepčilu smo si v Grossmannovi sobi te turistične kmetije ogledali ohranjene filmske posnetke dr. Karola Grossmanna. Sledil je še prijeten rahel spust do Bioterm, kjer smo se utrujeni, a zadovoljni, razšli.


Več v Šport