V sklopu Zavoda Skupaj pričel delovati Zaposlitveni center Ljutomer

Za začetek so zaposlili pet invalidov in dva strokovna sodelavca, v prvi fazi pa je poudarek na storitvah urejanja okolice za podjetja, proizvodnji lesnih izdelkov, kot so darilne škatle in prevzemu kooperantskih del, kot je pakiranje izdelkov

Prlekija-on.net, sobota, 19. maj 2018 ob 08:591
Odprtje Zaposlitvenega centra Ljutomer

Odprtje Zaposlitvenega centra Ljutomer

V petek, 18. maja, je v Ljutomeru pričel delovati Zaposlitveni center Ljutomer, v sklopu Zavoda Skupaj Ljutomer. Zaposlitveni center omogoča težje zaposljivim osebam iz okolice Ljutomera prilagojeno zaposlitev na zaščitenem delovnem mestu, invalidi pa v zavodu obenem delajo na prilagojenih delovnih mestih. Zavod deluje v prostorih na Ormoški cesti 22, kjer že deluje enota Večgeneracijskega centra Pomurja.

Kot je na otvoritvi povedala Darinka Štuhec, v.d. direktorica Zavoda Skupaj Ljutomer, so za začetek zaposlili pet invalidov in dva strokovna sodelavca, v prvi fazi pa je poudarek na storitvah urejanja okolice za podjetja, proizvodnji lesnih izdelkov, kot so darilne škatle in prevzemu kooperantskih del, kot je pakiranje izdelkov. Pogoj za zaposlitev je odločba Zavoda RS za zaposlovanje o statusu zaščitenega delavca.

Županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, je na odprtju pozdravila zagon delovanja centra kot zelo pozitiven premik. "Med prijavljenimi brezposelnimi osebami je velik delež invalidov. Odpiranje prilagojenih delovnih mest je pomemben ukrep, ki pomaga. Gre tudi za dobro dopolnitev programov javnim delom, saj gre za dolgoročne zaposlitve" je med drugim poudarila županja.

Analize v občini Ljutomer in sosednjih občinah kažejo, da je veliko potreb v javnih okoljih in v podjetjih za izvajanje del, ki so jih zmožne opravljati osebe z invalidnostjo. Podjetja z več kot 20 zaposlenimi, ki naročajo izdelke ali storitve centra lahko na ta način nadomestijo plačilo invalidske kvote. S tem lahko prihranijo več tisoč evrov stroškov letno in hkrati podprejo invalide, jim dajo priložnost za delo ter večjo socialno vključenost.

Na otvoritvi, ki jo je povezovala Tamara Flegerič, vodja Zaposlitvenega centra, kulturno pa jo je obogatil Uroš Škripec s kitaro, sta spregovorila tudi mag. Nace Kovač, izvršni direktor ŠENT - Slovensko združenje za duševno zdravje in predsednik Socialne zbornice Slovenije ter mag. Vilko Kolbl, generalni sekretar Socialne zbornice Slovenije, ki imata veliko zaslug, da je Zaposlitveni center v Ljutomeru pričel delovati.

Poudarek na storitvah urejanja okolice in proizvodnji lesnih izdelkov

Osnovna dejavnost centra je urejanje in vzdrževanje zelenih površin in okolice. Na primer urejanje in vzdrževanje zelenih površin (obrezovanje, košnja, zasaditev,..), vrtnarjenje, urejanje okolice, vzdrževalna dela na zunanjih površinah, čiščenje in vzdrževanje v notranjih objektih. Poleg izdelave lastnih izdelkov je center na voljo za razna kooperantska dela, predvsem pakiranje, sortiranje in sestavljanje izdelkov, oz. embalaže in podobno.

Izdelujejo tudi darilne gajbice, od majhnih - na primer za bonbone, do večjih - za buteljke, jabolka, in darilne pakete. Pripravljajo serijo manjših lesenih izdelkov, na primer pladenj za meso iz tünke, ki bodo predstavljeni v prihodnje.

Zakaj zaposlitveni center?

Podatki o prijavljenih invalidih na ZRSZ kažejo, da je bilo konec meseca septembra 2016 na Uradu za delo Ljutomer v strukturi brezposelnih oseb, prijavljenih kar 32,5 % invalidov. Pereč problem so tudi dolgotrajno brezposelne osebe, ki so zaradi pomanjkanja splošnih in delovno specifičnih kompetenc in znanja, na realnem trgu dela nekonkurenčne. V celotni strukturi brezposelnih je več kot 50 % delež takih oseb.

Obe omenjeni skupini ljudi, sta na realnem trgu dela, zaradi zmanjšane delovne zmožnosti, izredno težko zaposljivi, veliko priložnosti zanje pa se kaže na področju prilagojenega zaposlovanja (Zaposlitveni centri, Socialna podjetja, Invalidska podjetja .... ). Programov, ki pripomorejo k socialni vključenosti in ekonomski neodvisnosti invalidnih in težje zaposljivih oseb, je zelo malo. Vključevanje invalidov v javna dela deloma blaži to problematiko, vendar pa je tak način zaposlovanja le kratkotrajna rešitev. 

Nosilec projekta Zaposlitveni center Ljutomer je Društvo varnega zavetja Pomurja, izvajalec dejavnosti pa je Zavod Skupaj Ljutomer. Partner pri projektu je Kreativna zadruga za izobraževanje, usposabljanje in kreiranje novih delovnih mest. 

Projekt je pridobil delno sofinanciranje Evropske unije - Evropskega sklada za regionalni razvoj in Lokalne akcijske skupine Prlekija.

Na posvetu govorili o socialnem podjetništvu

Mag. Nace Novak in mag. Vilko Kolbl sta sodelovala tudi na posvetu »Socialno podjetništvo - Socialno varstvene storitve in programi« v Babincih, ki ga je pred otvoritvijo pripravilo Društvo varnega zavetja Pomurja s partnerjem Kreativna zadruga so.p., v okviru projekta Zaposlitveni center Ljutomer.

O socialni ekonomiji in socialnem podjetništvu se v Sloveniji zlasti v zadnjem času veliko govori in piše, potekajo delavnice in javne obravnave, v izvajanju so številni projekti in programi. Socialno podjetništvo postaja eno od bolj privlačnih načinov ustvarjanja priložnosti zaposlitve za mlade in seveda tudi druge, predvsem težje zaposljive osebe.

Socialna podjetja so in bodo še naprej deležna določenih spodbud, zato je dobro, da se priložnosti ustrezno izkoristijo in predstavijo tistim, ki živijo na podeželju. Socialno podjetništvo je tudi priložnost za izboljšanje socialno varstvenih programov in storitev ter večjo aktivacijo uporabnikov.

Na posvetu so tako predstavili trenutne pobude iz strani zakonodajalcev področja, predvsem pa so se osredotočili na predstavitve dobrih praks in priložnosti, v upanju, da bi zgledi pripomogli k razvoju socialnega podjetništva in socialno varstvenih storitev na podeželju.

V posvetu so sodelovali županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, Darinka Štuhec, predsednica Društva varnega zavetja Pomurja in v.d. direktorica Zavoda Skupaj Ljutomer, ki je predstavila Zaposlitveni center, mag. Nace Kovač je predstavil razvoj socialnovarstvenih programov in storitev v okviru ŠENT-a, mag. Vilko Kolbl je predstavil kaj so socialnovarstveni programi ter priložnosti in možnosti njihovega razvoja v Pomurju, Goran Šoster iz LAS Prlekija je predstavil podporo socialnim programom iz strani EKSRP in ESRR v okviru programa CLLD, Slavica Klemenčič pa je predstavila Zaposlitveni center ZMOREMO, ki deluje v Šentilju v Slovenskih goricah.

Posvet je povezovala Janja Legen, strokovna vodja Varne hiše Pomurja, ki deluje pod okriljem Društva varnega zavetja.



Več v Gospodarstvo