Prleki smo prvi: zasadili prvi dve od 150 medonosnih dreves

V Parku 1. slovenskega tabora v Ljutomeru, je potekal Čebelji festival, v sklopu katerega sta bili zasajeni prvi dve od 150 medonosnih dreves ob 150. obletnici 1. slovenskega tabora

Prlekija-on.net, sobota, 19. maj 2018 ob 13:31
Čebelji festival in zasaditev medonosnih dreves

Čebelji festival in zasaditev medonosnih dreves

V soboto, 19. maja, dan pred prvim Svetovnim dnevom čebel, je v Parku 1. slovenskega tabora v Ljutomeru, potekal Čebelji festival, ki so ga organizirali učenci in učitelji Osnovne šole Ivana Cankarja Ljutomer v sklopu mednarodnega projekta BEErasmus s pomočjo Čebelarskega društva Ljutomer. Festivalu se je pridružila tudi Občina Ljutomer. Ob praznovanju 150. obletnice 1. slovenskega tabora bomo letos namreč v občini zasadili 150 medonosnih dreves. Prvi dve sta tako v Parku 1. slovenskega tabora, pri spomeniku Triglav, bili zasajeni ob tej priložnosti.

Še prej so v sklopu festivala pripravili dobrodelni čebelji tek, kjer so vsi skupaj pretekli 786 krogov v parku oz. razdaljo 314,4 kilometra. Tekli so učenci in učitelji iz slovenskih, avstrijskih, nemških in hrvaških osnovnih šol, ki sodelujejo v projektu BEErasmus, pridružili pa so se jim tudi številni drugi, županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, ravnateljica OŠ IC, Darja Kosič Auer, predsednik ČD Ljutomer, Branko Bratinščak, ...

Sredstva, ki so bila zbrana pri dobrodelnem čebeljem teku, bodo namenjena za ureditev čebelje interaktivne učne poti skozi mesto do OŠ Ivana Cankarja Ljutomer.

V parku so bile tudi stojnice, kjer je potekalo čebelje ličenje, ustvarjalne delavnice, predstavitev čebelarskih krožkov, na voljo so bile medene dobrote, prisotna pa je bila tudi Medena kraljica Slovenije Mateja Šoštarič. Na ogled je bil tudi razstava del, ki so nastala na čebelarskih krožkih in v sklopu projekta BEErasmus.

Po teku so nato pri spomeniku Triglav zasadili prvi izmed 150 medonosnih dreves, ki bodo v občini zasajena v tem letu, ko v Ljutomeru obeležujemo 150. obletnico 1. slovenskega tabora, prvega množičnega narodnopolitičnega zborovanja z zahtevo po temeljnih narodovih pravicah - uradni rabi slovenskega jezika in Zedinjeni Sloveniji.

Drevesa, ki jih občanom podarja podjetje Fajn Tim d.o.o. iz Ljutomera, so simbolično zasadili županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, predsednik Čebelarskega društva Ljutomer, Branko Bratinščak, podžupan Občine Ljutomer, Janko Špindler in Medena kraljica Slovenije Mateja Šoštarič, častna občana Občine Ljutomer, Miroslav Steržaj in dr. Miran Puconja pa sta drevesi zalila. Prireditev je povezovala Mateja Hunjadi.

#PRLEKISMOPRVI

Prvi slovenski tabor, prve kasaške dirke, prvi filmski zapis, prva samopostrežna trgovina. Seznam področij, dejanj, zamisli, kl smo jih v Prlekiji prvi spravili v življenje, je dolg. To nam uspeva zaradi prleške pristnosti, prodornosti, poguma in rnarljivosti. Tudi danes. V poslu, ustvarjanju In družinskem življenju.

Prleki smo prvi je slogan ob 150. obletnici 1. slovenskega tabora. V tem jubilejnem letu lahko delite fotografije vsega, na kar ste kot Prleki najbolj ponosni. Fotografije javno objavite na facebook ali instagram z oznako #prlekismoprvi ali pošljite na naslov Občina Ljutomer, Vrazova ulica 1, 9240 Ljutomer. Fotografije bodo razstavljene v tednu občinskega praznika.



Več v Kultura in izobraževanje