V Apačah so odprli nov poslovilni objekt - mrliško vežico

Krajani so lahko ponosni in veseli

Prlekija-on.net, ponedeljek, 21. maj 2018 ob 14:431
Nova mrliška vežica v Apačah

Nova mrliška vežica v Apačah

Letošnja Binkoštna nedelja bo gotovo ostala v lepem spominu za vse prebivalce občine Apače. Na praznik, ko se v katoliški cerkvi uradno zaključi velikonočni čas, so namreč v Apačah slovesno odprli in v uporabo predali nov, sodobno opremljen in urejen poslovilni objekt - mrliško vežico. Na dogodku, ki se ga je udeležilo veliko občanov Apač ter tudi gostov, je slavnostni nagovor imel župan občine Apače Franc Pižmoht, ki je predstavil, najprej idejo, ki se je porodila že pred leti, in nato potek izvajanja tega, za vse občane pomembnega projekta. "Nov poslovilni objekt - mrliška vežica je bila že vrsto let želja in potreba občank in občanov, zato je občina Apače konec leta 2015 pričela z aktivnostmi in postopki, s katerimi je zagotovila vse potrebne zakonske in druge podlage za izgradnjo, ki je sedaj uspešno zaključena", je med drugim dejal župan Pižmoht.

Prisotne je nagovoril tudi nekdanji Radgončan, arhitekt Aleksander Sašo Ostan, s čigavim celovitim pristopom (Atelje Ostan - Pavlin) je bila izdelana projektna dokumentacija oziroma načrt izgradnje, dela pa je po pogodbi izvedlo podjetje GMW d.o.o. iz Turjancev v občini Radenci. Vrednost projekta je znesla nekaj čez 228 tisoč evrov, celoten objekt je bil delno financiran iz evropskih sredstev, projekta "Escape" Pobeg iz zgodovine v prihodnost - po poti strpnosti. Gradbeni nadzor pa je bil zaupan Mitji Žnidariču - Gradbeni nadzor in tehnično svetovanje. V arhitekturno zanimivem objektu, ki je nepravilne trapezne oblike, se poleg dveh mrliških vežic, sanitarij, skladišča in čajne kuhinje nahaja tudi večja avla za obrede, ki je hkrati tudi etnološko-sakralni muzej.

Novo lepo pridobitev za vse občane Apaške doline, kjer v sožitju živijo predvsem katoličani in evangeličani, sta blagoslovila evangeličanska duhovnica Simona Prosič Filip in katoliški duhovnik Janez Ferencek.

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Gospodarstvo