Nov distribucijski center lahko letno zagotavlja čez 500 ton sveže lokalne zelenjave in sadja

Distribucijski center Zelena točka je pričel delovati aprila in že sedaj povezuje preko 60 lokalnih ponudnikov

Prlekija-on.net, torek, 22. maj 2018 ob 07:50
Distribucijski center Zelena točka

Distribucijski center Zelena točka

Ni vseeno, kakšno hrano jemo, še pomembneje, ni vseeno kakšno hrano jedo naši otroci v šolah in vrtcih. Kljub temu, da je hrana iz bližine bolj zdrava, pa organizatorji prehrane nimajo časa nenehno iskati lokalnih kmetov od katerih bi kupili svežo zelenjavo in sadje, ki je trenutno zrelo. Po drugi strani pa tudi naši otroci ne znajo sami pridelati hrane, ob nakupu v trgovini preveriti porekla, sestaviti zdravega jedilnika. Vedno več otrok se v najstniških letih sooča z debelostjo. Vse to so izzivi, ki so jih predstavili partnerji projekta »Pot do lokalne hrane«. Projekt pilotno vzpostavlja novo distribucijsko pot od kmeta do javnih zavodov v Prekmurju in je nastal na pobudo Zelene točke, trgovine s slovenskimi pridelki in izdelki Skupine vrtovi panonski. Takoj se je z učnim vrtom priključila še Osnovna šola Puconci in s svojim programom za zdravo prehrano Center za zdravje in razvoj Murska Sobota.

Vključeni partnerji so si ogledali nov odprt distribucijski center Zelena točka, ki predstavlja novo kratko dobavno verigo na območju Prekmurja. "Namen projekta »Pot do lokalne hrane« je povezati lokalne ponudnike v celovito ponudbo in obveščati javne zavode in druge organizacije o aktualni sezonski ponudbi. S pomočjo spletne aplikacije bodo organizatorji prehrane prihranili veliko časa pri iskanju ponudnikov in lokalno hrano naročali hitro in enostavno." je nov center predstavil Denis Topolnik, predsednik Skupine vrtovi panonski. Distribucijski center Zelena točka je pričel delovati aprila in že sedaj povezuje preko 60 lokalnih ponudnikov, letno pa lahko zagotavlja čez 500 ton sveže lokalne zelenjave in sadja. Zaposlili so že 2 osebi, načrtujejo pa še širjenje.

"Samo 6 % hrane, ki jo kupimo prihaja iz lokalnega okolja. V Pomurju imajo nekatere občine najslabšo statistiko glede debelosti otrok v Sloveniji. Naša glavna naloga bo osveščanje in promocija, saj želimo ljudi ponovno naučiti sestaviti in uporabljati sezonski jedilnik," pojasnjuje njihovo vključenost v projekt Peter Beznec, direktor Centra za zdravje in razvoj Murska Sobota.

Projekt »Pot do lokalne hrane« vključuje tudi program izobraževanj za pridelovalce, organizatorje prehrane, otroke in starše. Prva v sklopu je potekala v dvorcu Rakičan delavnica za vodje kuhinj in organizatorje prehrane pod naslovom: »Pomen lokalno pridelanega sadja in zelenjave v šolah in vrtcih.« Polni dvorani je o prednostih zdrave prehrane in vključevanja lokalne hrane v šolske jedilnike predavala Zvezdana Vražič, specialistka klinične dietetike: "Največji problem današnje prehrane je sladkor, ki ga otroci srečajo skoraj na vsakem koraku. Dejansko človek sladkorja sploh ne potrebuje, saj ga je dovolj v sadju ali še bolje v slovenskem medu."

Zelo resno so se projekta lotili v Osnovni šoli Puconci, kjer so v aprilu in v maju v delavnice vključili preko 450 otrok in precej staršev. Svoj učni vrt in učilnico v naravi so nadgradili z visokimi gredami, izvedli medgeneracijsko srečanje in delovne akcijo v vrtu ob Dnevu zemlje ter 2 naravoslovna dneva na temo zdravega življenjskega sloga. "To je projekt, ki je za nas zelo zanimiv in aktualen za ta čas. Z lokalnimi nakupi vplivamo na čisto okolje, krepimo lokalno gospodarstvo, ohranjamo zelene površine in naravno ravnovesje. S praktično šolo pridelave hrane želimo našim otrokom omogočiti realno in pristno izkušnjo," je o projektu povedal ravnatelj OŠ Puconci Štefan Harkai.

V okviru projekta bodo potekale delavnice za zainteresirane, za pridelovalce in za otroke na vseh desetih občinah, ki spadajo pod območje LAS Goričko. Pilotno pa se lokalna hrana vozi iz distribucijskega centra Zelena točka že na 12 šol in 30 drugih zavodov in gostinskih objektov.



Več v Kultura in izobraževanje