Zbor Pavlove hiše navdušil maloštevilno publiko

Ob mednarodnem muzejskem dnevu, ogled muzejskih vsebin in koncert odličnih pevcev

Prlekija-on.net, torek, 22. maj 2018 ob 21:38
Zbor Pavlove hiše v Špitalu

Zbor Pavlove hiše v Špitalu

Medtem ko mednarodni muzejski dan po svetu obeležujejo že od leta 1977, od ustanovitve mestnega muzeja Špital, pa se akciji pridružujejo tudi v Gornji Radgoni. In na temo letošnjega dneva Hiperpovezani muzeji: novi pristopi, novi obiskovalci, so v radgonskem muzeju Špital omogočili brezplačen ogled vseh muzejskih vsebin, ki jih je na ogled kar nekaj, ob tem pa so obiskovalci imeli priložnost prisluhniti enkratnemu koncertu mednarodno pisanega Zbora Pavlove hiše (Pavelhaus) iz Potrne (Laafelda) v Avstriji. Zbor, v katerem, poleg večine Slovenk in Slovencev ter Avstrijk in Avstrijcev, najdemo tudi Srbkinjo in Nemca, pod vodstvom zborovodje Matije Horvata, je navdušil, žal maloštevilno občinstvo. Odlično petje v slovenskem in nemškem jeziku, ter izjemna akustika muzejske (poročne) dvorane, sta pričarala čudovit koncert, ki si ga bo peščica poslušalcev gotovo zapomnila.

Vsi prisotni so z veseljem prisluhnili lepim ljudskim in ponarodelim slovenskim in nemškim pesmim, kot so: Lipa, Venci vejli, V dolini prijetni, Ena ptička priletela, Na prsih rožmarin, Slovenska dežela, Iz daleke zemlje, Mravlja je v mlin peljala, Bratci veseli vsi, Kako lepo je biti muzikant, Vsakdo mora imeti prijatelja, In der Abendstrund, Ist libe Lib net a Wunda, Der Lindenbaum, Abendstille überall...

Ob vsem videnem in zlasti slišanem je prava škoda, da je koncertu prisluhnila le peščica obiskovalcev, ki bi jih lahko našteli na prste obeh rok. Po drugi strani pa, zlasti od tistih, ki ne prihajajo na nobeno prireditev ali dogodek, pogosto slišimo, kako se v "Gornji Radgoni nič ne dogaja". To nikakor ne drži in če bi tokrat prišli v Špital bi lahko prisluhnili čudovitemu koncertu.



Več v Kultura in izobraževanje