Naše in skrivnosti perlic ter del narave

Štiriindvajseta sezona Študijskega krožka Tišina

Filip Matko Ficko, petek, 25. maj 2018 ob 12:07
Štiriindvajseta sezona Študijskega krožka Tišina

Štiriindvajseta sezona Študijskega krožka Tišina

V Kulturni dvorani Občine Tišina je 24. maja zvečer bilo izredno slovesno, kajti članice Študijskega krožka Tišina, ki jih neutrudno vsa leta vodi Mihaela Flisar, so širši javnosti predstavile svojo štiriindvajseto ustvarjalno sezono, ki so ji v času od lanske jeseni do letošnje pomladi (od novembra do maja) dale naslov »Skrivnost perlic in del narave«.

O tokratni sezoni je pripovedovala voditeljica Mihaela Flisar»...Sprehod skozi naravo pelje najprej v prostore Osnovne šole Tišina, kjer se članice Študijskega krožka Tišina ob ponedeljkovih večerih zbiramo, pogovarjamo in ustvarjamo. Tako se ustvarjalnost iz šolske učilnice prenese v dnevno sobo vsake izmed nas. V teh urah se ta prostor druženja in počitka spremeni v atelje. V ateljeju je mirno in me smo sproščene, ustvarjalne. Pozno v noč za mizo v svetli dnevni sobi ustvarjamo. Ne mudi se, saj za ustvarjanje potrebujemo veliko časa. Navdihe za ustvarjanje najdemo vsepovsod in največji navdih je življenje samo. Imamo toliko navdihov, da nam včasih zmanjka časa, da bi vse udejanjile.

Sprehod iz učilnice nas pelje tudi v naravo, kjer nabiramo cvetje, liste in druge plodove narave, jih sušimo, zlagamo in ustvarjamo iz njih slike in šopke cvetov, ki ne ovenijo.

Del narave so tudi perle, po slovensko biseri, ki se od ostalih dragih kamnov razlikujejo po tem, da nastanejo s pomočjo živega bitja, biserne školjke... Iz perlic izdelujemo nakit. Ta je star toliko kot človeštvo, na kar kažejo številna arheološka najdišča, slike in freske... Nakit, nastal na naših srečanjih je narejen iz najrazličnejših materialov. Največkrat pa je izdelan iz modelirnih mas, raznovrstnih perlic in biserov, gline, volne, svile in plemenitih kovin... In zakaj ravno unikatni nakit ? Je skupek naše kreativnosti, pozitivne energije, volje in vztrajnosti ter ljubezni, ki se potem odraža tudi do ljudi, ki nosijo naš ročno izdelan unikatni nakit...«

Predstavitev ustvarjalnosti članic Študijskega krožka Tišina (Marija FickoZora GosakVlasta GrahMarjeta Kolman,Julijana KovačKatarina LazarIda PetkovičJožica PrejacVera RogačIrena StolnikMarija ŠkaličJana Zelko,Marija Törnar in Mihaela Flisar) sta v pozdravnem nagovoru pohvalila župan Občine Tišina Franc Horvat in direktor Ljudske univerze v Murski Soboti Dejan Dravec. V kulturnem delu programa sta zaigrala v duetu Alen Lebar (harmonika) in Mirko Kuhar (gudač), a v stihih je aktivnost članic krožka predstavil Zvonko Mesarič iz Tropovec.

Občinstvu v dvorani je bila predstavljena udeležba članic Študijskega krožka Tišina 18. maja letos v Ljubljani, kjer so na Jakopičevem sprehajališču parka Tivoli predstavile svojo aktivnost, skupaj z ostalimi podobnimi skupinami v Sloveniji, kjer se vsako leto beleži okrog 300 bralnih ali splošnih študijskih krožkov, kar pomeni v 25 letih 7500 študijskih krožkov, kjer se posameznice in posamezniki učijo, družijo, iščejo in ohranjajo naravno ter kulturno dediščino.

Sledil je ogled razstave, ki je prikazala lepo razporejene barvne in posrebrene žičke ter v različnih tehnikah prepletene in iz različnih materialov nanizane perlice, ki se povežejo v različne vrste nakita. Po ogledu razstave pa se je nadaljevala še pogostitev s pecivom, ki so ga prav tako pripravile članice Študijskega krožka Tišina same.



Več v Kultura in izobraževanje