Najbolje so kuhali murskosoboški obrtniki

Na 22. bogračiadi, med 36 ekipami, veliko »predvolilnega bograča« in štiri zlata priznanja

Prlekija-on.net, nedelja, 27. maj 2018 ob 22:15
Bogračiada 2018

Bogračiada 2018

Minulo soboto, zadnjo v letošnjem maju, je v središču prekmurske prestolnice Murske Sobote, na Slovenski ulici, pred hotelom Diana, že dvaindvajsetič močno dišalo po znameniti prekmurski jedi - bograču, katerega so poklicni in zlasti ljubiteljski kuharji pripravljali na tradicionalnem tekmovanju. Na eni največjih kulinaričnih in etnoloških prireditev v Pomurju, v organizaciji Hotela Diana je po lepem in vročem vremenu, nastopilo veliko tekmovalcev, ob tem je prišlo veliko obiskovalcev in "degustatorjev", tako iz Pomurja, kot iz drugih delov Slovenije. To je tudi dan, ko večina prekmurskih gospodinj ne kuha, ker cele družine raje gredo na bograč.

Med 36 ekipami iz vse Slovenije, v katerih so bili mnogi znani in manj znani Slovenci in Slovenke, je tokrat bilo veliko predvolilnega bograča, saj so nastopile številne ekipe sestavljene iz kandidatov za bližajoče se parlamentarne volitve. Zato je zraven bilo veliko strankarskih prvakov, kandidatov za volitve, aktualnih ministrov in poslancev... Letošnje tekmovanje je sicer ponujalo kar nekaj novosti, seveda pa je dišalo tudi po političnih začimbah v luči volitev v DZ.

Tudi zaradi tega je okoli hotela Diana, skozi celi dan in dolgo v noč, bilo zelo vroče. Poleg skoraj 30 stopinj iz zraka, je pločnike in cestišče te prometne soboške ulice, ki je tokrat bila zaprta za promet, vsaj še enkrat toliko ogrel odprti ogenj, ki so ga kurili pod kotlički polnimi znamenite prekmurske jedi bograča. Na 22. bogračiadi, v kuhanju te jedi iz treh vrst mesa, krompirja in številnih drugih sestavin ter začimb, se je tokrat kuhalo v eni izmeni. Poleg tekmovanja v kuhanju bograča so si lahko obiskovalci na prireditvi, katero je vodil Bojan Rajk, in ki so jo tudi letos odlično pripravili zaposleni v podjetja Hotela Diana, na čelu z direktorico Olgo Belec, ogledali še predstavitev izdelkov pomurskih ljudskih obrtnikov, najmlajši so se lahko igrali v otroškem kotičku, vse dogajanje pa je ob animaciji, zabavi in glasbi v živo, skozi ves dan nastopala skupina D-Dur.

Vse ekipa so imele za pripravo bograča na razpolago kar pet ur, strokovna komisija, ki so jo sestavljali sami kuharski strokovnjaki: Zdenka Tompa, Branko Časar in Janez Gjerjek, ki so tekmovalce ves čas pozorno spremljali ter ocenjevali, je imela sila težavno delo. Poleg treh veganskih bogračev, ki so jih pripravili ljubitelji živali, ki so nastopili izven konkurence, je komisija morala oceniti kar 33 bogračev in to gotovo ni enostavno. "Imeli smo dejansko težavno delo, saj je med vzorci bilo zelo veliko izvrstnih izdelkov. Mi pa smo morali izbrati najboljše, kjer so odločale le malenkosti, morebiti ščepec začimb, mogoče malenkost barve. Kljub vsemu ne morem mimo dejstva, da smo ugotovili, kako so prav vsi izdelki bili dobri", je ob podeljevanju priznanj in nagrad, med drugim dejala predsednica komisije Zdenka Tompa. Posebnost murskosoboške bogračiade je seveda tudi v tem, da so tam vsi tekmovalci enaki, ne glede na to, ali kuhajo poklicni ali ljubiteljski kuharji, ali delavci, kmetje, upokojenci, dijaki, študenti, medijske osebnosti, lokalni ali nacionalni politiki, podjetniki, obrtniki, zdravniki, inženirji, pedagogi, pravniki ali umetniki..., mesojedi, vegetarijanci ali vegani.

Tokrat se je sicer ocenjevalo nekoliko drugače, saj so ekipe, ki so osvojile manj kot 59 točk prejele priznanje za sodelovanje, od 60-69 točk je pomenilo bronasto priznanje, od 70-89 točk - srebrno priznanje med od 90-100 točk - zlato priznanje. V zadnjo kategorijo so se uvrstile štiri ekipe, in sicer je zmagovalec 22. tradicionalne kulinarične prireditve Bogračiada 2018 ekipa Obrtno-podjetniške zbornice Murska Sobota (96 točk) v postavi: Marjan Gregorec, Marjan Marič in Jožica Gregorec, ki je poleg naslova "Bograč šef 2018" in posebnih lent, prejela tudi prehodni pokal, kar je tudi novost letošnjega kuharskega tekmovanja. Ob tem so zlata priznanja dobile ekipe časopisa Vestnik in spletnega portala Vestnik.si (94), Lista Lista Marjana Šarca (94) in Mestne četrti Murska Sobota (92).

Kako pripravimo dober prekmurski bograč?

Najprej čebula, pa govedina, nato divjačina, ter pozneje svinjina in čisto na koncu vse ostalo... Prekmurski bograč (odlična različica madžarske specialitete) je mesna jed s čebulo, tremi vrstami mesa, z začimbami in zelišči, krompirjem, papriko, paradižnikom, česnom, vinom ipd.

Sestavine: 800 g govejega bočnika; 800 g divjačine; 800 g svinjskega stegna; 2 kg čebule; 1 kg krompirja; 2 dl olja; 1 dl suhega belega vina; 1 dl rdečega vina; 1 žlica soli; črni poper v zrnu; 4 žlice mlete rdeče paprika; 4 stroki česna; 3 lovorovi listi; 1 žlička suhega majarona; mleta kumina.

Predpriprava: Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Priprava: V posodi segrejemo olje, na katerega stresemo sesekljano čebulo. Med občasnim mešanjem jo počasi pražimo približno 20 minut, pri čemer ne sme spremeniti barve. Meso oprhamo pod tekočo hladno vodo, obrišemo in narežemo na približno 40 gramov težke koščke. Prepraženi čebuli dodamo narezano govedino. Med občasnim mešanjem vse skupaj počasi pražimo 15 minut. V posodi pristavimo in zavremo približno 2 litra vode; pustimo jo na toplem. Česen olupimo, stremo in drobno sesekljamo. Čebulo in govedino potresemo z mleto rdečo papriko. Na hitro premešamo, potem pa zalijemo s toliko vroče vode, da prekrije vse sestavine. Dodamo sol, sveže mlet črni poper, sesekljan česen, lovorove liste, majaron in malo mlete kumine. Zavremo in počasi kuhljamo 15 minut. V posodo dodamo narezano divjačino. Premešamo, zavremo in počasi kuhljamo 15 minut. V posodo stresemo narezano svinjino. Premešamo, zavremo in počasi kuhljamo 15 minut. Krompir olupimo in narežemo na kose, ki naj bodo podobne velikosti kot meso. Koščke stresemo k mesu, potem pa vse skupaj kuhljamo še približno 15 minut. V posodo nalijemo belo in rdeče vino. Zavremo in počasi kuhljamo še 10 minut.

Serviranje: Prekmurski bograč je sočna jed na žlico. Ponudimo ga samostojno ali z izbranim domačim kruhom.
Prekmurski bograč izvirno pripravljamo na svinjski masti, ki pa se je v sodobni prehrani izogibamo. Nekateri viri navajajo, da del olja nadomestimo z nakockano slanino. V nekaterih receptih med sestavinami najdemo paradižnik, vendar poznavalci ocenjujejo, da paradižnik jedi doda nepotrebno kislost. V posameznih različicah so med sestavinami tudi paprike suhi jurčki ali/in feferone. Jed je lahko poljubno pikantna. Glede na količino in vrsto oziroma stopnjo pikantnosti izbrane mlete rdeče paprike. Sladka ali (pol)ostra mleta rdeča paprika je predmet osebnega okusa in izbire. Seveda pa lahko tudi kombiniramo..., odvisno od tega kdo ga kuha!



Več v Družabno