V Vogričevcih so z ročno koso kosili še dvaintrideseto leto zapored

Tekmovanje je potekalo v okviru praznovanja 3. praznika KS Cezanjevci

Branko Košti, ponedeljek, 28. maj 2018 ob 18:18
32. tekmovanje koscev v Vogričevcih

32. tekmovanje koscev v Vogričevcih

V sklopu prireditev ob 3. prazniku KS Vogričevci, se je v nedeljo, 27. maja dopoldne, odvijalo tekmovanje v košnji z ročno koso, katerega je že dvaintridesetič organiziralo PGD Vogričevci.

V že poletno vročem nedeljskem dopoldnevu, se je enajst koscev in pet kosic, v povorki ob spremljavi navijačev in spodbudi številnih obiskovalcev, podalo na tradicionalno prizorišče, travnik Marice Heric. Po ogledu izžrebanih parcel so kosci še zadnjič nabrusili kose, nato pa na znak starterja, z njimi zarezali v visoko travo, v kateri jih je čakalo tudi kakšno neprijetno presenečenje, katero so jim pripravili marljivi nočni delavci – krti. Poleg hitrosti je bilo treba pozornost nameniti tudi kvaliteti opravljenega dela, saj lepo, čisto pokošena parcela, prispeva pomemben delež h končnemu rezultatu.

Za moškimi je svojo moč in spretnost rokovanja s koso pokazalo pet žena in deklet. Večina njih je imela, v športnem jeziku povedano, svojega serviserja in trenerja, ki jim je brusil koso (in verjetno večer prej tudi klepal), ter jim svetoval pred in med košnjo.

Sodniki so morali opraviti odgovorno nalogo, saj so bile razlike med najhitrejšimi in najbolj natančnimi kosci in kosicami, majhne. Prvo mesto med kosci so prisodili Slavku Tarči, drugo Mateju Cuparju in tretje Slavku Filipiču. Med ženskami je bila tudi tokrat nepremagljiva Vera Šiftar, drugo mesto si je prikosila Andreja Muhič, tretje pa Cvetka Žnidarič.

Prvouvrščenim v obeh kategorijah so pokale popoldne, na osrednji slovesnosti ob prazniku KS Vogričevci, podelili županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba in predsednik KS Cezanjevci Franc Slokan. Pokale sta prejela tudi najstarejša udeleženca tekmovanja Marica Heric in Franc Šiftar.



Več v Družabno