Priznani pedagog poln hvale na račun olikanega obnašanja ivanjkovskih osnovnošolcev

»Srečanje me je navdalo z veseljem in prepričanjem, da bomo vendar počasi spet prišli do točke, kjer bo kultura vsakdanja norma vedenja. Ko bo večina skupin in razredov takale. Do tedaj se imamo po kom zgledovati!«

Prlekija-on.net, torek, 29. maj 2018 ob 15:54
Marko Juhant

Marko Juhant

Marko Juhant, specialni pedagog za motnje vedenja in osebnosti, ki se ga večina spomni iz zanimivih predavanj, ki jih je že večkrat imel tudi v Ljutomeru, je na svojem facebook profilu pohvalil vedenje učencev Osnovne šole Ivanjkovci v enem izmed gostišč. Med drugim je zapisal, da so "mladi in spremljevalci bili prijetni sosedi, da je komaj moč verjeti. V zadnjih desetih letih nisem srečal učenk in učencev, ki bi se znali tako normalno obnašati - polni dobro volje, pa ravno prav glasni, so sodelovali ob naročilih obrokov s strežnim osebjem, komunicirali z učitelji in med sabo. Vzdušje za mizo je bil navdušujoče."

Celoten zapis si lahko preberete tukaj, Marko pa je zapis zaključil z besedami: "Srečanje me je navdalo z veseljem in prepričanjem, da bomo vendar počasi spet prišli do točke, kjer bo kultura vsakdanja norma vedenja. Ko bo večina skupin in razredov takale. Do tedaj se imamo po kom zgledovati!
Še enkrat čestitke mladini in spremljevalcem! S tem, kar ste, potrjujete, da svet še ni čisto poblaznel in da je treba zaupati v mlade in tiste, ki nanje prenašate pristne vrednote
."

Marka Juhanta sicer večina vzgojiteljev, pedagogov, psihologov in staršev pozna kot soavtorja številnih knjig, med drugim tudi priročnika za starše »Varuh otrokovih dolžnosti«. Odziv na knjigo, katerih vire sta s soavtorico Simono Levc črpala iz njunih poklicnih izkušenj in spoznanj, se kaže v pozitivnih odzivih bralcev, staršev, katerim vzgoja otrok je predstavljala pravo znanost, ki je sami ne uspejo obvladati.

Ob tem objavljamo še njgovih 10 napotkov, ki jih starši naj upoštevajo pri vsakodnevni vzgoji:

  1. VZGAJAJ, IZOBRAZBA NI DOVOLJ. Učenje dozori v vzgojo takrat, ko starši hkrati postavijo tudi meje.
  2. DRŽI RAVNOVESJE, NE OTROKA. Naj bo ravnovesje bivanja v prostoru in na prostem, med tišino in glasnostjo, med lahkim in težkim.
  3. IZPOLNI OTROKA NE OKOLJA. Vlagajte v otroka, v skupni čas preživet z otrokom, omogočite otroku izkušnje, nova spoznanja, spretnosti. Več igrač ne poveča otrokove zrelosti.
  4. UKREPAJ PRED TEŽAVAMI, NE V TEŽAVAH. Sproti rešujte probleme, jasno otroku sporočajte, kaj pričakujete od njega.
  5. ZAHTEVAJ POSLUŠANJE IN POSLUŠNOST, NE KONCETRACIJE. Vzgoja je to, da nekaj narediš, ne rečeš. Rečem-ukrepam-doslednost.
  6. UTRDI DELOVNE NAVADE. NERAČUNAJ NA NADARJENOST. Pomemben vzgled odraslega. Da nadarjenost pride do izraza, so potrebne delovne navade.
  7. NAVADI OTROKE, DA TAKOJ POČAKAJO, NE PA, DA TAKOJ HOČEJO. Navajajmo otroke, da počakajo s svojimi zahtevami, ker sicer sledi izsiljevanje, jok, razvajenost...
  8. NAČRTUJ ZA SVOJE OTROKE, NE ZA TUJE. Ne brigajmo se za sosedove otroke, otroke znancev. Tukaj in zdaj lahko ukrepamo le za svoje otroke. Naučite otroke, da se sami pobotajo, ne vmešavajmo se.
  9. NAVDUŠI ZA POKLIC, NE ZA ŠOLO PO TOČKAH. Pogovarjajmo se z otroki, kaj bi želeli v življenju početi, za kakšen poklic naj se odločijo, kakšne talente naj razvijajo. Naj otroci sledijo svojim sanjam, ne sanjam staršev.
  10. POSKRBI ZA HRBTENICO, NE ZA OKLEP. Če otrok fizično pade, naj se sam pobere. Starši prepogosto razmišljajo, da je njihova vloga ščiti otroka v vsakem primeru, če ima prav ali ne. To je nevarna vzgojna zabloda, ki prinaša težko popravljive posledice za otrokovo življenje.

 Več v Kultura in izobraževanje