Mednarodni teden za ohranitev čebelic na OŠ Ivana Cankarja Ljutomer

OŠ Ivana Cankarja Ljutomer sodeluje v triletnem mednarodnem projektu Erasmus+, BEErasmus

Prlekija-on.net, petek, 1. junij 2018 ob 08:07
Mednarodni teden za ohranitev čebelic

Mednarodni teden za ohranitev čebelic

OŠ Ivana Cankarja Ljutomer sodeluje v triletnem mednarodnem projektu Erasmus+, BEErasmus, kjer učenci nižjih razredov (6-10 let) in učitelji partnerskih držav (Slovenija, Nemčija, Avstrija, Hrvaška) skozi mednarodna srečanja v posameznih državah skupaj spoznavajo čebelice in s pomočjo njih kot kulturnih nosilcev v posameznih državah spoznavajo tudi različne kulture, in tako izgubljajo strah pred neznanim in drugačnim. Prav tako s projektom želimo že majhnim otrokom privzgojiti dober odnos do čebelic, in jih poučiti o pomembnosti le teh za naše življenje in svet v prihodnosti. Delovni jezik projekta je nemščina, saj s projektom želimo učence še bolj motivirati za učenje le tega jezika.

V sklopu projekta smo na šoli od 14.5.2018 - 19.5.2018 gostili 1. mednarodno srečanje učiteljev in učencev iz posameznih držav vključenih v projekt. Skupaj smo ves teden raziskovali življenje čebelic skozi različne delavnice in gostom predstavili delovanje matične OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, podružnično OŠ Cvetka Golarja in podružnično OŠ Cven. Naš poglavitni cilj srečanja je bil vsebinsko napolniti internetno stran o čebelicah v treh jezikih, ki bo sproti nastajala v sklopu projekta. Sprejela nas je tudi gospa županja mag. Olga Karba, obiskali smo čebelarstvo Tigeli na Krapju in jim predstavili naš kraj Ljutomer, bližnjo okolico in državo Slovenijo. Obiskali smo tudi čebeljo učno pot Betnava v Mariboru s čebeljo tržnico ob 1. mednarodnem dnevu čebelic in Pohorsko vzpenjačo. Zadnji dan srečanja smo skupaj z gosti pripravili čebelji festival v parku 1. Slovenskega tabora. Širšo javnosti smo opozorili na pomembnost čebelic v naši prihodnosti z delavnicami za otroke, pokušino medu in medenih dobrot, mednarodno likovno razstavo s čebeljo tematiko in dobrodelnim čebeljim tekom, kjer smo skupaj pretekli 314 km. Z zbranimi sredstvi čebeljega teka bomo v času trajanja projekta učenci in učitelji s pomočjo občine Ljutomer in Lokalnim čebelarskim društvom postavili interaktivno čebeljo učno pot po mestu do OŠ Ivana Cankarja Ljutomer. Posadili smo tudi prvi dve medoviti rastlini, ki simbolizirata začetek čebelje učne poti.

Več o projektu in o dejavnostih v sklopu projekta lahko preberete na internetni strani OŠ Ivana Cankarja Ljutomer in na mednarodni facebook strani projekta.

Metoda Ljubec



Več v Kultura in izobraževanje