Kako nevaren je vbod klopa? Ali, kako nevarna je borelioza v resnici?

Borelioza je najpogostejša bolezen, ki jo prenaša okužen klop, kateri je prisesan vsaj 24 ur oz. 48 ur. Vendar vbod okuženega klopa ne pomeni nujno bolezni (tudi če je le-ta prisesan več kot 48 ur).

Prlekija-on.net, sobota, 2. junij 2018 ob 21:30
Dr. med. Jasmina Kolar in znaki borelioze

Dr. med. Jasmina Kolar in znaki borelioze

Dr. med. Jasmina Kolar, zaposlena v Zdravstvenem domu Ljutomer, je v prostorih ljutomerskega večgeneracijskega centra spregovorila o Lymski boreliozi. Nekaj najpomembnejših znanih dejstev navajamo v nadaljevanju.

Borelioza je najpogostejša bolezen, ki jo prenaša okužen klop, kateri je prisesan vsaj 24 ur oz. 48 ur. Vendar vbod okuženega klopa ne pomeni nujno bolezni (tudi če je le-ta prisesan več kot 48 ur).

Najbolj zanesljiv znak, ki nakazuje na prisotnost borelije se pojavi nekaj dni do nekaj tednov po vbodu klopa (10-14 dni). Na mestu vboda se pojavi rdečina, ki se postopoma širi in spremeni: sprva je enakomerne barve, nato začne v sredini bledeti. Lahko so prisotne tudi druge težave (utrujenost, slabše počutje, bolečine v sklepih in mišicah, glavobol), vendar velja poudariti, da so bolniki navadno brez težav. Prav tako rdečina, ki se pojavi na mestu vboda klopa prvih 24 urah po vbodu ter izgine v nekaj dneh pomeni le lokalno toksični ali alergijski odziv in ni borelijska okužba.

Zanesljiv znak borelioze je spremenljiva rdečina (migrirajoči eritem), ki v nekaj tednih ali mesecih spontano izgine. Nekateri bolniki so s tem ozdravljeni, pri drugih pa preide v zgodnjo razsejano obliko. Če lokalizirane oblike nismo zdravili z antibiotiki, lahko po krvi ali limfi pride do razsoja na različne telesne organe (koža, živčevje, sklepi, mišice, oči in redkeje srce).

Kasno bolezensko obdobje se razvije v enem letu ali še pozneje od začetnega obdobja bolezni. Značilne so kronične spremembe različnih organov. Pojavi se kronični atrofični akrodermatitis kar pomeni, da na hrbtišču rok, podlahteh, stopalih, golenih koža postane modrikasto rdečkasta, ohlapna, nagubana in dobi značilen sijaj. Prizadeti so lahko sklepi (kar se kaže z oteklino in bolečino najpogosteje v kolenu) ali oči (kar se kaže kot kronično vnetje očesnih struktur ali poškodba vidnega živca). Če je prizadeto osrednje živčevje, so lahko prisotne motnje koncentracije, spremembe razpoloženja, motnje spanja, spominske motnje, hitra utrudljivost, glavobol. V kolikor so prizadeti periferni živci, to občutimo kot mišično slabost ali krče.

Diagnozo pri eritema migrans ne določamo s pomočjo laboratorija, pri vseh ostalih oblikah je potrebna laboratorijska potrditev, vendar preiskave še niso standardizirane.

Preventivnega cepljenja proti boreliozi ni. Zdravljenje je najbolj uspešno zgodaj v poteku bolezni, saj tako preprečimo napredovanje bolezni. Poteka pa z antibiotiki (oralno, intravensko) in simptomatsko.

Kako se izognemo okužbi z boreliozo?

  • Uporabljamo repelente.
  • Nosimo svetla oblačila, na katerih klope lažje opazimo.
  • Telo čim bolj pokrijemo z obleko (npr. dolge hlače, dolgi rokavi).
  • Zavestno iščemo klope po izpostavitvi v okolju oziroma jih čimprej odstranimo.
Omeniti velja, da klop poleg borelioze prenaša še klopni meningoencefalitis, kjer pa je možna preventiva s predhodnim cepljenjem. Vendar je zaščita je šele pri tretjem odmerku cepiva in kasneje ob uporabi poživitvenih odmerkov na 5 let oziroma 3 leta pri starejših od 60 let.

V večgeneracijskem centru na Ormoški cesti 22, v Ljutomeru, sicer pripravljajo brezplačne aktivnosti za vse generacije. Lahko pridete na aktivnost ali se oglasite v času uradnih ur. Lahko se vključite kot prostovoljci in tako delite svoja znanja, izkušnje ter se naučite kaj novega.

Najbolj zanimiva in koristna obvestila povzemamo kar tukaj, več informacij lahko pridobite na 031 212 393 ali na msljutomer@gmail.com:

  • Napovednik za mesec junij vabi na brezplačne aktivnosti za različne interese (lahko se pridružite na razstavi, izletu, ogledu dejavnosti Rdečega križa, predstavitvi kasaškega slovarja, vlogi planinstva, izmenjavi receptov oz. peki, igrah...).
  • Trenutno poteka razstava umetniških del sekcije za ohranjanje kulturne dediščine, Društva upokojencev Ljutomer. Ogledate si jo lahko še 1. in 4. junija.
  • Se zavedate pomena rekreativne 30-minutne telovadbe, katera je primerna za vse generacije? Pokličite na 031 212 393 ali pišite na msljutomer@gmail.com in se nam pridružite. Vadbo bomo izvajali v sodelovanju s Šolo zdravja. 
  • Prav tako se lahko dogovorite za termin individualne podpore in izboljšate svoj življenjepis.
  • Celodnevne BREZPLAČNE POČITNIŠKE URICE za otroke bodo letos ob naslednjih sredah: 18.7., 25.7., 1.8., 22.8., 29.8. Pokličite na 031 212 393 ali pišite na msljutomer@gmail.com in pravočasno zagotovite mesto svojemu otroku. 

Naložbo financira Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada, Republika Slovenija, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Z nami je tudi Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter lokalne skupnosti.

VGC Pomurja - enota Ljutomer



Več v Kultura in izobraževanje