UŠF o obeleževanju številnih jubilejev

Srečanja znanstvenikov, pa tudi »Miškov lugaš«

Filip Matko Ficko, četrtek, 7. junij 2018 ob 10:23
Prva seja Programskega sveta UŠF

Prva seja Programskega sveta UŠF

V prostorih Pokrajinskega muzeja v Murski Soboti se je na svoji prvi seji pod vodstvom nove predsednice (doslej podpredsednica) Programskega sveta Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija (UŠF - sedež ima fundacija v vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih) dr. Klaudije Sedar sestal programski svet te fundacije. Ob novi predsednici so se letos preminulega predsednika programskega sveta mag. Franca Kuzmiča ob njej spomnili še predsednik in podpredsednik UŠF, Ernest Ebenšpanger in Marjan Šiftar. Prav tako so spomin obudili na akademika dr. Antona Vratuša - Vrana, ki mu je letos pomladi že bila namenjena spominska prireditev »Po veliki beli cesti«.

Ob bližajoči stoletnici združitve Prekmurcev s slovenskim narodom, kar se bo slavilo prihodnje leto, potekajo številne priprave in UŠF pripravlja mednarodni simpozij na to tematiko, seveda z udeležbo številnih strokovnjakov oziroma znanstvenikov. Predvideva se postavitev spominskega obeležja na Trgu zmage v Murski Soboti, pa tudi v Ljubljani na Kongresnem trgu - simbolično v bližini spomenika »Sidro«. Tako ne bo šlo le za eno osrednjo, večjo, prireditev v državi, pač pa bi naj slovesnosti potekale skozi vse leto. Tudi za pisanje magistrskih in doktorskih nalog na to temo se bo pozvalo absolventke in absolvente slovenskih univerz.

V čast letošnje 110-letnice rojstva pisatelja Miška Kranjca je vse dosedanje aktivnosti v domači Občini Velika Polana predstavil župan te občine Damijan Jaklin (ponatis knjige »Strici so mi povedali«, pohod »Po Miškovi poti«, »Miškova trgatev«, »Miškov lugaš«...), v spomin povezanosti in sodelovanja dr. Vaneka Šiftarja in Miška Kranjca pa bo letos jeseni (najverjetneje v oktobru) v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih zasajena vinska trta - samorodnica z brajd dvorišča Miškove domačije v Veliki Polani - »Miškov lugaš«.

V UŠF se pridružujejo kandidaturi Lendave za Evropsko prestolnico kulture (EPK) leta 2025 in koordinator teh aktivnosti oziroma predpriprav Dejan Süč je predstavil pet velikih partnerjev ter 20 pridruženih partnerjev te kulturne manifestacije, o podrobnejšem programu sodelovanja pa bo tekla beseda o tem na skupni seji obeh programskih svetov, UŠF in EPK Lendava, še pred koncem tega meseca, kajti že je bilo omenjeno, da bi bilo ob tej priložnosti potrebno izpostaviti »judovsko zgodbo Pomurja«, kot tudi »zgodbo pomurskih Romov«.

Ker se v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih daje velik poudarek spominu in opominu na vojne grozote v času 2. svetovne vojne, bo jeseni v Vrtu, najverjetneje s koncertom Lare Jankovič, obeležena letošnja 70-letnica ustanovitve Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje