Festival Kamrica pri Mali Nedelji s podnaslovom Iz zemlje gre v trsek

Pesem Odpiraj dekle kamrico je istočasno odmevala po celi Sloveniji

Branko Košti, nedelja, 10. junij 2018 ob 20:09
Festival Kamrica pri Mali Nedelji

Festival Kamrica pri Mali Nedelji

Društvo vinogradnikov Mala Nedelja je na sedežu društva v Moravcih v lanskem letu prvič gostilo Festival Kamrica, namenjen lepi slovenski ljudski pesmi. Kot pridelovalci in ljubitelji dobrih vin, so prireditev nadgradili s predstavitvijo svojih odličnih vin, zato so jo podnaslovili Iz zemlje gre v trsek.

Odličen obisk lanske prireditve, ki je močno presegel pričakovanja, je spodbudil organizatorje k odločitvi, da letošnjo prireditev pripravijo v večjem prostoru, ki bo gostiteljem in gostom omogočal večje udobje, razširili pa so tudi vinsko, kulinarično in kulturno ponudbo. K sodelovanju so povabili Kulturno društvo Anton Krempl, katerega člani so organizirali kulturni del dogodka, članice kulinarične sekcije TD Mala Nedelja – Radoslavci in nekatere gospodinje so poskrbele za kulinarično plat, vinogradniki in vinarji, na čelu z Vinsko kraljico društva Martino IX – Dašo Horn, pa so ponudili obiskovalcem v pokušino kar dvanajst vzorcev vin letnika 2017.

Tako so številni obiskovalci, med njimi tudi županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba, v petek, 8. junija, v dvorani malonedeljskega kulturnega doma, prisluhnili lepim slovenskim ljudskim pesmim, katere so zaigrali in zapeli družina Stajnko, ljudski pevci Okoliških vasi Gomile in pevke ljudskih pesmi "Soside" iz KD Anton Krempl in gostje, Moška vokalna skupina iz Veržeja ter pevci ljudskih pesmi "Lovrenški pevci" iz Juršincev. Tudi plesa ni manjkalo, za tega je poskrbela domača folklorna skupina Pürga. Med posameznimi točkami kulturnega programa pa so imeli ob strokovni razlagi vinske kraljice, priložnost spoznavati in okušati vonjave in okuse kvalitetnih vin, katerih grozdje je dozorelo na prleških gričih.

Vrhunec dogodka se je odvil točno ob 20. uri in šest minut, ko je iz vseh grl zadonela pesem Odpiraj dekle kamrico, katero so istočasno zapeli še na petih uradnih lokacijah v Slovenij, kjer je ta večer potekal Festival Kamrica: v Razkrižju, Ljubljani, Sevnici, Celju, Izoli in še v marsikaterem slovenskem kraju.



Več v Kultura in izobraževanje