Policist in vojaka, ki so ukrotili požar na Razkrižju, prejeli medalje za požrtvovalnost

Lendavski policist Tomaž Kosi ter vojaka Danilo Car in Nejc Gumzej so med nadzorom meje na območju Razkrižja opazili požar v eni od stanovanjskih hiš in ogenj uspešno ukrotili še pred prihodom gasilcev

Prlekija-on.net, torek, 12. junij 2018 ob 05:34
Prejemniki medalj, foto: Policija

Prejemniki medalj, foto: Policija

Generalni direktor policije Simon Velički in ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar sta v ponedeljek, 11. junija, v Policijski akademiji v Tacnu podelila medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost.

Za izjemen prispevek k varnosti državljanov in ugledu slovenske policije sta iskreno čestitala in se zahvalila 29 prejemnikom, ki so se izkazali s svojimi srčnimi in pogumnimi dejanji. Dejala sta, da nam je lahko njihovo ravnanje vsem za zgled in da smo ponosni nanje.

Generalni direktor policije Simon Velički je najprej nagovoril policiste, ki so prejeli priznanja: "Naredili ste več od zahtevanega. Ravnali ste etično in nesebično, saj ste pomoč sočloveku postavili pred svoje lastne koristi. Odločno in brez pomišljanja - saj časa za pomisleke niti ni bilo! - ste se v kritičnih trenutkih požrtvovalno izpostavili nevarnosti in s premišljenim ukrepanjem poskusili rešiti situacijo. Na ta način ste ponovno pokazali, da se lahko naši državljani celo v najtežjih trenutkih zanesejo na policiste." Nato je nagovoril še občane, ki so tokratni prejemniki medalj za hrabrost oz. požrtvovalnost. Med drugim je dejal, da za "navadne" državljane ni tako samoumevno, da so psihofizični pripravljenosti za ukrepanje, zato je njihovo ravnanje še toliko bolj izjemno in hvalevredno: "Nihče te ne more nikoli vnaprej pripraviti za to, da se žrtvuješ za nekoga drugega: za skok v ledeno vodo, za spopad z napadalnim psom ali boj z ognjenimi zublji ... Šola za hrabrost ne obstaja, čut za to, kaj je prav, enostavno je v človeku ali pa ga ni. Vi ta čut imate!"

Na podelitvi smo slišali opise kar petnajstih dramatičnih dogodkov v zadnjem letu. Večkrat je šlo za resnično usodne trenutke, ko je štela vsaka sekunda in je človeško življenje včasih dejansko viselo le še na tanki nitki ... Mrzlična borba za življenje, zaustavljanje krvavitev in oskrba težkih ran, premagovanje toka deroče reke, tekma s časom zaradi širjenja požara, akcijski lov za roparjem ali vlomilcem ... vse to so ključne besede, ki najbolje povzamejo te izjemne situacije. Dva primera sta se žal končala tragično, saj sta moška, kljub vsem požrtvovalnim naporom, da bi ju rešili, naknadno podlegla poškodbam oz. bolezni. V vseh ostalih primerih pa so požrtvovalni in pogumni posamezniki poskrbeli za srečen razplet resnično zelo zahtevnih situacij.

Kot priznanje za svoja izjemna dejanja je medalje za hrabrost in požrtvovalnost tako prejelo sedem občanov, dva vojaka in 20 policistov, med njimi tri policistke. V kritičnih in pogosto zelo dramatičnih situacijah so se odzvali hitro in prisebno, brez pomisleka so priskočili na pomoč in naredili prav vse, kar so lahko, da bi rešili tuje življenje, tudi če so bili pri tem sami izpostavljeni veliki nevarnosti.

Na Razkrižju zagorelo v kurilnici
Policist in vojaka pogasili požar na Razkrižju

Med prejemniki medalj za požrtvovalnost so tudi lendavski policist Tomaž Kosi ter vojaka Danilo Car in Nejc Gumzej, ker so 10. februarja med nadzorom meje na območju Razkrižja opazili požar v eni od stanovanjskih hiš in ogenj uspešno ukrotili še pred prihodom gasilcev.

Omenjeni so 10. februarja na območju Razkrižja opravljali nadzor državne meje, v tem času pa iz ene od hiš opazili močan dim. Ko so šli preverit in ugotovili, da gori v kurilnici, je policist na pomoč poklical gasilce, vojaka pa sta stekla do vrat in o tem opozorila stanovalce. Nato so poskušali požar vsi skupaj pogasiti. S cevjo za zalivanje vrta so se izmenjevali pri gašenju v močno zadimljeni kurilnici, domači pa so prinašali vedra z vodo. Tako so uspeli požar ukrotiti še pred prihodom gasilcev, ki so pogorišče dodatno zavarovali in s tem preprečili večjo materialno škodo.

Z opisanim dejanjem so policist ter vojaka obvarovali premoženje družine na Razkrižju, zato so jim podelili medalje za požrtvovalnost.

Vsi dobitniki in njihova požrtvovalna dejanja so opisana tukaj.



Več v Kultura in izobraževanje