Če ne bo zapletov, letalska obramba pred točo konec junija

Severovzhodna Slovenija bo od 22. junija imela letalsko obrambo pred točo, če le ne bo zapletov pri končanju postopka javnega naročila izbire izvajalca

Prlekija-on.net, torek, 12. junij 2018 ob 13:151
Toča je letos klestila že nekajkrat

Toča je letos klestila že nekajkrat

Severovzhodna Slovenija bo od 22. junija imela letalsko obrambo pred točo, če le ne bo zapletov pri končanju postopka javnega naročila izbire izvajalca. Zaradi njegove dosedanje dolgotrajnosti so razočarani tako na severovzhodu države, kjer je toča letos že klestila, kot v Letalskem centru Maribor, ki je edini izvajalec te obrambe.

Kot so za STA pojasnili na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, so na podlagi pooblastil 57 občin in denarja ministrstva uspeli zagotoviti dovolj denarja, podpis pogodbe z izvajalcem pa bo mogoč takoj, ko poteče zakonsko predpisani rok objave obvestila za prostovoljno transparentnost. Rok teče od ponedeljka in se izteče 21. junija.

Darko Kralj, vodja projekta protitočne obrambe pri Letalskem centru Maribor, ob tem pravi, da bodo takoj po podpisu zagotavljali obrambo, saj so pripravljeni. Predlagali so sicer, da bi začeli prej, vendar zaradi zakonodaje to ni mogoče. Kralj dodaja, da ne razume in ne zna razložiti, kaj se je dogajalo letos oziroma zakaj pogodbe tako dolgo ni, saj gre vendarle za utečeno zadevo, vlada pa se je seznanila z informacijo o obrambi pred točo šele 26. aprila, do zdaj pa so potekala pogajanja.

"Veliko škode bi preprečili, čeprav meteorologi še vedno menijo drugače, tudi škodo ob avstrijski meji pred kratkim, ki je bila v veliki meri posledica našega neukrepanja, upam pa, da ne bo še zdaj kakšnega nepredvidenega zapleta," še pravi Kralj.

Še bolj ogorčeni so v Pomurju, saj je na tem območju toča letos klestila že nekajkrat. Kot so poudarjali na seji sveta regije pred dnevi, je bil dogovor o obrambi pred točo sprejet že decembra lani, zato ne razumejo, da so se birokrati zganili šele čez pol leta. Vseh 27 pomurskih občin se je že pred tremi leti strinjalo, da podprejo letalsko obrambo pred točo kot eno ob možnosti zaščite. "Javnih naročil v tem primeru ne razumem, saj gre vendar za naravno nesrečo, pri kateri je treba ukrepati takoj. Ali bomo ob poplavi ali požaru čakali na javno naročilo, kdo bo šel reševat ali gasit?" je povedal eden od županov.

Župani so se jezili tudi na pet pomurskih občin (Odranci, Cankova, Gornji Petrovci, Ljutomer in Hodoš), ki niso prispevale dodatnega denarja in menili, da zbiranje "prostovoljnih prispevkov občin" ni primerno, ampak bi morala država določiti kriterije za plačilo glede na število prebivalcev in velikost občin.

Kot še poroča STA, letalska obramba pred točo pokriva vseh 27 pomurskih in vseh 41 podravskih občin ter občini Slovenske Konjice in Zreče iz savinjske ter občino Podvelka iz koroške regije, skupaj 71 občin in 3.776 kvadratnih kilometrov površin.



Več v Narava