Žal, tudi to so »zdraviliški in mineralni« Radenci...

Divja odlagališča, zlasti na vrelčnem območju, so povsem nepotrebna, ko je za odvoz dobro poskrbljeno

Prlekija-on.net, sreda, 13. junij 2018 ob 10:24
Odvržen odpad v Radencih

Odvržen odpad v Radencih

Čeprav pogosto slišimo kako je potrebno varovati okolje in naravo sploh, še posebej pa vrelčna območja, odkoder pijemo zdravo pitno vodo, žal prevečkrat tudi sami pademo na izpitu. In da je temu tako, potrjuje tudi primer iz Radencev, ki je ne le vrelčno območje naravne vode temveč tudi naše najpomembnejše mineralne vode treh src. Le nekaj deset metrov od radenskega parka in zdraviliškega naselja, ki gosti na tisoče turistov iz Slovenije in celega sveta, se je namreč v teh dneh, ko so že minile številne čistilne akcije, a se tam nenehno obračajo pohodniki, sprehajalci, kolesarji, ribiči, ki namakajo trnke v reki Muri, stoji pravo "divje odlagališče". Neznanec je namreč, le nekaj metrov od regionalke Radenci - Murska Sobota in od reke Mure, ob sprehajalni gozdni poti, ki pelje do bližnjih ribnikov, skrajnje nesramno spraznil dokaj veliko prikolico različnih odpadkov, ki ne le da kazijo okolje temveč tudi ogrožajo naravo in vrelčno območje.

"Nekdo je na poti, tisto kar več ne potrebuje, odvrgel kar v naravo, kot da v Radencih ne bi imeli zbirnega centra za kosovne odpadke, pa tudi sploh je odvoz tovrstnih kosovnih odpadkov. Svojo neuporabno dnevno sobo in staro hladilno napravo je ta heroj odvrgel kar ob cesti, kjer se ljudje sprehajamo, kjer imajo ribiči svoje ribolovne vode, kjer so v bližini vrelci mineralne in naravne vode. Žalostno, da huje ne more biti", nam razloži znani radenski podjetnik, športnik in naravovarstvenik, ki je upravičeno ogorčen. Sam ne more trditi, da je to delo kakšnega domačina iz Radencev, saj je "roba" lahko pripeljana tudi od drugod, boji pa se, da se "odlagališče" sedaj ne bi začelo povečevati, saj nekateri običajno, od malega, naredijo veliko divje odlagališče takšnih in drugačnih, kosovnih, komunalnih in tudi nevarnih odpadkov. Po drugi strani pa tudi verjame, da bodo ustrezne službe odkrile storilca in ga ustrezno sankcionirale.

Žal je očitno, da ustrezne službe tega ne morejo preprečiti, kar zelo moti naravovarstvenike, predvsem domačine in tudi mnoge ljudi, ki se gibljejo okrog tega odlagališča. Mnoge vse skupaj še dodatno moti ob dejstvu, da na tako vidnem mestu (mimogrede le nekaj metrov stran je tudi opozorilna tabla o prepovedi odlaganja odpadkov), stoji divja deponija, čeprav imajo v občini Radenci zelo dobro poskrbljeno za odvoz vseh vrst odpadkov. Kot rečeno, v Boračevi stoji tudi zbirni center za kosovne odpadke, kamor se prav tako vse skupaj lahko odpelje brez dodatnega plačila. In zakaj torej odpad odvažati v gozd?



Več v Narava