Predstavili IV. Družinski festival Mačje mesto

Tridnevni festival želi z ustvarjalnimi delavnicami, kulturnimi vsebinami, športno-rekreativnimi aktivnostmi, kulinariko in drugimi spremljevalnimi dejavnostmi postaviti Radence na turistični zemljevid družinskih festivalov

Prlekija-on.net, sreda, 13. junij 2018 ob 17:26
Predstavitev Mačjega mesta v Radencih

Predstavitev Mačjega mesta v Radencih

V Radencih bo od 22. do 24. junija potekal IV. Družinski festival Mačje mesto, katerega organizator je Občina Radenci. Nastanek Mačjega mesta je navdihnil častni občan in domačin Radencev Kajetan Kovič, ki je ustvaril najbolj znanega slovenskega mačka, Mačka Murija. Tridnevni festival želi z ustvarjalnimi delavnicami, kulturnimi vsebinami, športno-rekreativnimi aktivnostmi, kulinariko in drugimi spremljevalnimi dejavnostmi postaviti Radence na turistični zemljevid družinskih festivalov. V spomin na velikega literarnega ustvarjalca, je letos prvič izveden tudi literarni natečaj.

Festival je namenjen predvsem otrokom in družinam in je v zadnjih treh letih pridno pridobival na prepoznavnosti. Pretekla tri leta je festival potekal samo en dan, z vsega skupaj 70 nastopajočimi, je vsako leto pritegnil več ljudi, do zdaj ga je obiskalo nekaj več kot 2000 obiskovalcev. Tokrat bo, zaradi velikega zanimanja, trajal kar tri dni. Letos se bo v treh dneh na različnih prizoriščih zvrstilo 120 nastopajočih, organizatorji pripravljajo tudi bogat spremljevalni program, poskrbljeno pa bo tudi za kulinariko.

Vodja projekta Mačje mesto, mag. Norma Bale o programu: »Občina Radenci razvija zdraviliški in kulturni turizem, z nekaterimi aktivnostmi, kot je festival Mačje mesto pa poskuša razvijati tudi otroški oz. družinski turizem. Vse vsebine imajo neko logiko, a so zelo raznolike. Tridnevni festival sporoča naslednje:

Za otroke in mladostnike so dovolj dobre samo najboljše vsebine, zato smo bili pri izbiri nastopajočih in programa izjemno tenkočutni. K sodelovanju smo povabili npr. Waldorfsko šolo Pomurja, Hišo eksperimentov Maribor, priznane literarne ustvarjalce, likovnike in glasbenike, kot so Neca Falk, Andrej Rozman Roza, Nipke, Simona Kopinšek, Vesna Radovanović, zavrteli bomo vse tri filme o Kekcu, kajti besedilo naslovne pesmi Kekčeva pesem je napisal Kajetan Kovič. Avtor Kekca, Josip Vandot, je pred II. sv. vojno pa je služboval na železnici v Slatini - Radenci. Velik potencial je prepoznala tudi sama krajevna skupnost, tako se je domača župnija odločila, da bo v okviru Festivala nedeljska maša potekala v kapeli Sv. Ane, v samem osrčju Radenskega parka.

Želimo si, da se tudi skozi tak festival okrepi zavedanje, da so Radenci turistični kraj, ki za svoj razvoj nujno potrebuje kvalitetne vsebine in, da so za razvoj turizma soodgovorni tako javni sektor, gospodarske družbe, kot tudi posamezna društva. Medsebojno sodelovanje je predpogoj uspešnega razvoja

Župan Občine Radenci, Janez Rihtarič se z ekipo močno zaveda pomena turizma in multiplikativnosti njegovih učinkov. V lokalni skupnosti so zelo ponosni, da letos, že četrtič zapored v sklopu praznovanja občinskega praznika Občine Radenci odpirajo vrata Mačjega mesta.

»Mesto, ki za svoje ulice izbere potke v radenskem parku in ki bo letos živelo tri dni. Mesto, ki svojo zgodbo in navdih črpa iz življenjskih del častnih občanov Občine Radenci g. Kajetana Koviča in g. Lojzeta Logarja. Tako ima naš turistični družinski festival tudi literarno in likovno vsebino. Oboje pod mentorstvom odraslih soustvarjajo otroci.« je z velikim zadovoljstvom napovedal Mačje mesto, župan občine Radenci, Janez Rihtarič in istočasno povabil vse zbrane tudi na izid Monografije, ki bo premierno predstavljena na svečani akademiji Občine Radenci v petek, 22.06.2018 ob 19. uri.

»Imeli smo idejo, vedeli smo kaj želimo in kaj potrebujemo in smo začeli.« je zgodbo o začetku Mačjega mesta predstavila direktorica občinske uprave Občina Radenci, Mojca Marovič. »Ravnateljice in ravnatelji naših vzgojno izobraževalnih zavodov so prepoznali v ideji zgodbo o dolgoročnem uspehu in se s svojimi sodelavci aktivno vključili v izvajanje prvih delavnic. Sodelavci občinske uprave živimo z idejo od začetka in se kot otroci veselimo vsakoletnega občinskega praznika. Začetki so bili skromni, a iskreni in uspešni. Brez pomoči sredstev iz proračuna in sponzorjev nam ne bi uspelo. Odzivi otrok in staršev so nam dali moč in voljo za nadaljevanje.

V letu 2017 smo se prijavili na 2. Javni poziv LAS Prlekija za izbor operacij za uresničevanje ciljev Strategije lokalnega razvoja na območju občin Apače, Gornja Radgona, Križevci, Ljutomer, Radenci, Razkrižje, Sveti Jurij ob Ščavnici in Veržej v letih 2006-2018. Vloga je bila prepoznana kot ustrezna in naš projekt Vzpostavitev družinskega turističnega festivala »Mačje mesto« v Radencih je dobil finančno podporo Evropske unije, Evropskega sklada za regionalni razvoj (naložba v vašo prihodnost) in proračuna RS. S finančno spodbudo festival dobiva nove vsebine in bogati področje kulturnega turizma v občini. 
Za pripravo in izvedbo tako obsežnega projekta, ki je bil za leto 2017 in 2018 ocenjen na skoraj 95.000 EUR (od tega znaša ocena sofinanciranja s strani Evropske unije, Evropskega sklada za regionalni razvoj (naložba v vašo prihodnost) in proračuna RS nekoliko več kot 68.000 EUR) je bilo potrebno združiti moči večjega števila partnerjev, kjer vsak od njih prevzema del obveznosti in nalog
.« je z zahvalo sodelujočim partnerjem: Zavodu za turizem in šport Radenci, Sava Turizem d. d. Zdravilišče Radenci in Turističnemu društvu Radenci zaključila Mojca Marovič.

Mačje mesto se ponaša z izjemno dodelano in trajnostno naravnano celostno grafično podobo. Ustvarja emocionalno platformo, ki poveča prepoznavnost in učinkovitost podajanja vidnih sporočil. Čistost logotipa se lahko aplicira na mnoga različna področja. Logotip Mačje Mesto je osrednji element celostne grafične podobe in simbolizira jasno sporočilo projekta. Mačje mesto je družinski festival, ki je v prvi vrsti namenjen otrokom, zato logotipu ne manjka igrivosti in barv. Oblikovno svež pušča domišljiji prosto pot. V njem prepoznamo vrednote povezanosti, pripadnosti in naklonjenosti, saj se mačke sklanjajo druga k drugi, kar kljub izrazitim barvnim tonom izraža posebno milino. Krogi med mačkami simbolizirajo drevesa oz. lizike, saj se sladko druženje dogaja v parku.

Pobudnica ideje o Mačjem mestu in oblikovalka, Barbara Žnidarič: »Celostna likovna in grafična podoba festivala MM predstavlja vrsto medčloveških emocionalnih sporočil in opozarja na skrbno ravnanja z okoljem. V imenu vseh otrok, ter kreativnih sodelavk, Tamare Vogrin, Veronike Maruško, Sandre Strah in v svojem imenu, se organizatorjem Občini Radenci, ter vodji projekta Normi Bale najlepše zahvaljujem za kvalitetno realizacijo festivala

Med drugim bo v okviru festivala potekala mednarodna likovna kolonija, na kateri bodo sodelovali umetniki iz občine Radenci, širše Slovenije in tujine. V navdih jim bodo pesmi Kajetana Koviča, Radenci ter pestro dogajanje na samem festivalu Mačje mesto. Z ustvarjanjem bodo pričeli v petek in ga v nedeljo zaključili z razstavo svojih del.

V okviru Mačjega mesta je tokrat prvič potekal literarni natečaj Sanje so velika skleda. Natečaj je bil namenjen osnovnošolcem zadnje triade, mladi avtorji pa so lahko sodelovali z pesemskimi, proznimi ali dramskimi besedili. Njihove prispevke, je pregledala in ocenila žirija, ki jo sestavljajo Franci Just (predsednik žirije), Feri Lainšček, Bea B. Logar in Nino Flisar. Zmagovalca bodo razglasili na festivalu Mačje mesto, v petek, 22. junija 2018, na Mačjem odru. 1. absolutno denarno nagrado 100 evrov prejme skupinsko pesniško besedilo z naslovom »Barve mojega sveta« učenk in učencev 7. in 8. razreda OŠ Kapela.

Petek se bo nadaljeval v literarni smeri, saj bo zvečer v kongresni dvorani mag. Norma Bale predstavila monografijo o Radencih, takrat pa se bodo podelila tudi občinska priznanja. Monografija je plod sodelovanja intelektualcev, umetnikov in fotografov iz lokalnega okolja.

Mačje mesto bo v soboto umetniško obarvano. Skozi cel dan bodo potekale ustvarjalne delavnice, med drugim se bodo otroci lahko udeležili tudi Mačjega žura, kjer bodo s Simono Kopinšek, pravljičarko in avtorico literarnih del, izdelovali mačje lutke, papirnate mačje maske in mačje lovilce sanj. Sobotno popoldne bo popestrila tudi glasbenica Neca Falk, s pesniško glasbenim projektom Maček Muri in Muca Maca. Za njo pa bo navzoče zabaval Nipke, ki je znan po svojih nalezljivih uspešnicah, s katerimi se je zavihtel tudi na vrh slovenskih glasbenih lestvic.

Petkov in sobotni večer sta rezervirana za starše. Ti bodo lahko na terasi hotela Radin v petek prisluhnili skupini Leonart, v soboto pa etno jazz kvartetu DžeZZva.

Festivalna nedelja se bo pričela s pohodom »Po mladostnih poteh Kajetana Koviča«, in se nadaljevala z eksperimentalnimi delavnicami in pravljicami. Festival se bo zaključil z otvoritvijo likovne razstave, v prostorih Občine Radenci.

Projekt je sofinanciran s sredstvi Evropske unije; Evropskega sklada za regionalni razvoj (naložba v vašo prihodnost) in sredstvi proračuna RS. Sodelujoči partnerji so še Zavod za turizem in šport Radenci, Sava Turizem d. d. Zdravilišče Radenci in Turistično društvo Radenci.



Več v Kultura in izobraževanje