Na »Stanici« v Osluševcih potekala slovesnost ob otvoritvi razstave umetniških del in postavitvi spominske table

»Z vlakom po Prlekiji« je odslej s tehniko slikanja na steklo (reverse glas painting) Železniška dediščina na steklu

Prlekija-on.net, ponedeljek, 18. junij 2018 ob 20:33
Slovesnost na Stanici v Osluševcih

Slovesnost na Stanici v Osluševcih

Društvo za ohranjanje dediščine Prleški železničar je v soboto, 16. junija, na »Stanici« v Osluševcih skupaj s Športnim društvom Stanica izvedlo slovesnost na kateri je bila otvoritev in ogled razstave »Železniška dediščina na steklu« - umetniške slike Janeza Goloba iz Ljubljane ter obeležitev postavitve spominske table za skulpturo z naslovom »Prometnik Bako«.

»Z vlakom po Prlekiji« je odslej s tehniko slikanja na steklo (reverse glas painting) Železniška dediščina na steklu

Janez Golob iz Ljubljane je avtor številnih umetniških del na steklu, ki jih je že pred časom razstavil v prostorih društva Prleški železničar ter vodil delavnice slikarke sekcije Društva Prleški železničar.

Njegove slike so krasile tudi proslavo ob otvoritvi projekta »Rekonstrukcija in elektrifikacija proge Pragersko-Ormož-Hodoš«, ki je bila leta 2016 v Murski Soboti.

S tehniko slikanja na steklo (reverse glas painting), ki je izredno zahtevna, zaradi krhkosti stekla, postopnega sušenja in zaporedja barvnih nanosov je avtor predstavil dela, ki povezujejo to tehniko slikanja s tradicionalnimi motivi empirične realnosti prostora.

Po sami prireditvi je avtor razstave v živo predstavil slikanje na steklo.

V poznih letih svojega življenja ga je glede na splet okoliščin pritegnilo slikanje na steklo, ustvarjanje reprodukcij umetniških slik ekspresionističnega realizma, katera dela so zelo zaznamovale slovenski kulturni prostor. Med drugim pa se ukvarja tudi z restavriranjem premične slikarske dediščine. Glede na svojo delovno železniško pot mu je blizu železniška tematika.

Pri slikah podobnim plakatom gre za starinski navdih iz zlatega obdobja železnice s poudarkom oblikovanja forme parne lokomotive kot osrednjim nosilcem grafičnega prikaza.

Mnoge slike avtorja Janeza Goloba katerih namen je poustvariti iluzijo na pretekla (vintage) obdobja, omogočajo javno predstavitev skrbno izbranih umetniških del nekega preteklega časa.

Med vsem pa je pomembna tudi izdelava okvirjev slik, ki jih avtor tudi izdela sam. Ampak to še ni vse. Motivi na okvirjih so prav posebni. Na njih železniški motivi kot so krilata kolesa (znaki oz. grbi železnic) različnih držav, tirnice, elementi infrastrukture, itd.

Njegove slike ponazarjajo:

  • Zgodovinski razvoj gradnje prog v Prlekiji in potek vožnje s parnim vlakom
  • Vlak Orient express, ki označuje potniški vlak, s katerim potniki potujejo na dolge razdalje ter sinonim za luksuzna potovanja. Vlak je med svojim delovanjem večkrat zamenjal progo poti. Sprva iz Pariza do Carigrada, tudi del poti s trajektom, kočijami. Pozneje je vlak "povezal" še London, Milano, Benetke, Atene, ... Dolgo časa je pot vlaka vodila tudi skozi Slovenijo.
  • Simbolični prikaz vožnje vlaka Simplon Orient skozi Benetke (lev - simbol moči, v takratnem času)
  • Potniški vlak v Planico - Slika nas vrača v obdobje 60-ih let, ko je vozil vlak v Planico na smučarske skoke, ... mogoče nas bo še kdaj
  • Od parne vleke naprej - Simbolizira prehod iz parne vleke v skokovit tehnološki razvoj železnice
  • London - Paris z vlakom ponazarja - promovira nočno vožnjo (over night) z vlakom pod Rokavnim prelivom - pred tem pa je bila možna vožnja vlakov s trajektom med Anglijo in Francijo
  • Nočni hitri vlak (Maglev Train Midnight Bullet) - Upodobitev ameriškega nočnega hitrega vlaka (hitrega kot krogla)
  • Enotirna viseča železnica (Seattle Washington) - Slika poustvarja iluzijo na pretekla (vintage) obdobja. Naslov slike Vesoljska igla (Space needle) je upodobitev znamenitega razglednega stolpa s podobo enotirne viseče železnice (monorail system). Razgledni stolp je bil zgrajen v centru Seattla v času Svetovne razstave leta 1962 (Expo) namenjene predstavljanju dosežkov človeštva širši mednarodni javnosti.
  • Železniška postaje Ljubljane - Gre za reprodukcijo slike akademskega slikarja g. Staneta Kumarja, original hrani Železniški muzej v Beogradu

Avtor razstave umetniških slik je simbolično izvedel otvoritev razstave. Najbolj priljubljeno sliko »Z vlakom po Prlekiji« je označil z opisno nalepko naziva slike, načina slikanja in pomena posamezne umetniške slike.

Društvo Prleški železničar je avtorju razstave umetniških slik podelilo priznanje imenovano DEKRET. Z »Dekretom« so namreč marljivi in zaslužni železničarji bili nagrajeni ali pa povišani na višje funkcije na železnici. Podelitev priznanja sta izvedla Franc Zemljič in Janko Korpar iz Društva Prleški železničar.

Z glasbo simbolna obeležitev postavljene spominske table

Skulptura, ki je nastala iz odsluženih železniških elementov oz. predmetov; stebrov vozne mreže, stikal vozne mreže, zatezanja, uteži, konzol vozne mreže, itd. ter so jo izdelali v sklopu vseslovenske akcije Teden ljubiteljske kulture Janko Korpar iz Društva Prleški železničar kot idejni snovalec projekta, mentorji in dijaki Srednje strojne šole Ptuj ter podjetje RC Trcko Podgorci, kjer so se v luči umetnosti združile mlade ideje in stari elementi, da je nastala podoba prometnika, je poimenovana "Prometnik Bako", enega izmed članov društva Prleški železničar, in sicer Branka Obilčnika, ki je v stroki železničarjev zelo cenjen v lokalnem okolju pa zelo prepoznaven.

Branku Obilčniku je bila v spomin podeljena zahvala v obliki promocijskega predmeta - železniškega praga oz. švelarja prav tako s podobo Prometnika, da ga bo spremljala na vsakem koraku. Podelitev zahvale sta izvedla Janko Korpar iz Društva Prleški železničar in Robi Cajnko iz podjetja RC Trcko Podgorci, ki je tudi prispevalo spominsko tablo.

Branko Obilčnik je poznan kot železničar in kot glasbenik, zato so se prisotni ob poslušanju glasbe prepustili simbolni obeležitvi postavljene spominske table.

Foto: Štefan Hozyan



Več v Kultura in izobraževanje