Slovesnost ob praznovanju Dneva državnosti v Domu kulture Ljutomer

Slavnostni govornik Boštjan Noč je v svojem govoru med drugim opozoril na premalo narodne zavesti, saj se preveč delimo, ne verjamemo v skupno dobro in preveč gledamo samo nase

Prlekija-on.net, petek, 22. junij 2018 ob 15:325
Proslava ob Dnevu državnosti v Ljutomeru

Proslava ob Dnevu državnosti v Ljutomeru

V četrtek, 21. junija, je Občina Ljutomer pripravila slovesnost ob praznovanju 25. junija, Dneva državnosti v Domu kulture Ljutomer. Že pred začetkom proslave so pred Domom kulture takti Pihalnega orkestra KD Ivan Kaučič Ljutomer privabljali obiskovalce, ki pa se jih je žal zbralo zelo malo. Odstona je bila predvsem mlajša generacija, ki se očitno ne zaveda, kaj ta praznik pomeni.

Takrat namreč obeležujemo spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, sicer slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija v Ljubljani. Dva dni kasneje, 27. junija, se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade začela slovenska osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija obranila neodvisnost.

Zbrane sta nagovorila županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba ter slavnostni govornik Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, ki je pred proslavo sodeloval tudi pri zasaditvi 150. medonosnega drevesa v Ljutomeru.

Noč je v svojem govoru med drugim opozoril na premalo narodne zavesti, saj se preveč delimo, ne verjamemo v skupno dobro in preveč gledamo samo nase. Kot je dejal, bi nam pri tem lahko bile za vzgled čebele, ki vse delajo za skupno dobro, vse zbrane pa pozval, naj večkrat zaplapola slovenska zastava.

V kulturnem programu je bila predstavljena Poezija Tomaža Šalamuna "Človek naj bo sojen po sanjah", kjer so nastopili Maja Gal Štromar, Jasna Žitnik in Andrej Marinčič.

Foto: Sara Vinkovič



Več v Kultura in izobraževanje