»ANKA in Kugyjev pogled« Ernesta Ružiča

V Vrtu na Petanjcih tudi likovna razstava sodelavca »Prlekije«

Prlekija-on.net, nedelja, 24. junij 2018 ob 19:05
M. Pungartnik, Ernest Ružič in Gabrijela G. Peurača

M. Pungartnik, Ernest Ružič in Gabrijela G. Peurača

V zbirki Antares Mariborske literarne družbe je lani izšel roman »ANKA in Kugyjev pogled« dolgoletnega novinarja RTV Slovenija Ernesta Ružiča, ki je poleg novinarskega poročanja znan tudi kot pesnik in literarni ustvarjalec. Predstavitev knjige in avtorja je potekala minuli četrtek, 28. junija zvečer, v dvorani Znanstveno raziskovalnega centra SAZU v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, kjer ima svoj sedež tudi Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija. Odlomke iz najnovejšega romana je brala Gabrijela Granfol Peurača, a pogovor z avtorjem romana je vodil kar Marjan Pungartnik iz Mariborske literarne družbe, ki je v spremni besedi k romanu zapisal: »...Ružičev roman razstira pred nami panoramo dogajanja, oseb, zgodovino, podrobnih opisov stičnega prostora Slovenija - Madžarska - Avstrija. Postavljen je v sedanjost, ki teče v paralelnih linijah, sta dve paralelni osebi, prvoosebni pripovedovalec, čigar ime zvemo šele ob koncu..., ki se zbližuje z Anko, osebo iz naslova romana, in Erik, nekoliko mačističen blejski policijski inšpektor...«

Avtorja romana, voditelja pogovora z njim ter bralko odlomkov je pozdravil ter izročil darilo predsednik uprave Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija Ernest Ebenšpanger, čemur je sledil zanimiv klepet ob prijetnem večernem druženju v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih.

Že dan prej pa je bila v okviru številnih kulturnih prireditev, ki se dogajajo v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih, otvoritev samostojne razstave likovnih del rednega sodelavca »Prlekije« Filip Matka Ficka iz Radenec, ko je nastopila instrumentalno vokalna skupina Cvetje v jeseni. O avtorju razstave je govorila Milena Marija Reščič in med drugim dejala: »...njegov čas za ustvarjanje v likovnem svetu barv se je pričel šele po upokojitvi. Dve jesensko - zimski sezoni (2009/2010 in 2010/2011) je obiskoval likovno delavnico akademske slikarke in magistre kiparstva Saše Bezjak iz Gornje Radgone. Delavnica je potekala v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci. Prav v DOSOR-ju je tudi nastala dela prvič predstavil javnosti in sicer 2010 na skupinski razstavi te likovne delavnice. V DOSOR-ju je sodeloval na treh mednarodnih likovnih kolonijah; 2011, 2012 in 2013. Prav tako je sodeloval trikrat na velikonočnih likovnih kolonijah v Domu starejših občanov v Lenartu, kot tudi trikrat na likovni koloniji v Domu pod gorco, kjer je že decembra leta 2011 imel svojo razstavo, skupaj z likovnimi deli sina Marka.

Jeseni leta 2011 je državni selektor izbral eno delo (»Mandala:Črka«) za državno razstavo; državna razstava je bila oktobra 2012 v Slovenj Gradcu, v okviru prireditev Evropska prestolnica kulture - Maribor / Slovenj Gradec 2012, nato pa preseljena še v Novo mesto in Ljubljano. Isto likovno delo (»Črka«) je bilo razstavljeno še v Pavlovi hiši v Potrni (Laafeld) v Avstriji, ki jo je pripravilo Društvo 7.člen. Leta 2013 je v okviru razpisa Zlate palete prejel certifikat za kakovostno likovno delo (akril na platnu »Trebušni ples«), naslednje leto pa certifikat za fotografijo (»Nekoč je bila mlada in lepa«). Državni selektor je jeseni 2013 izbral delo »Suzanina nočna ptiča« na državno razstavo, ki je pomladi 2014 bila razstavljena v Brežicah, nato pa še na gradu Snežnik... trenutno Filip Matko Ficko slika le z akrilnimi barvami na platno, občasno pa se loti tudi linorezov...«

Razstava 14-ih likovnih del Filipa Matka Ficka bo v Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih na ogled preko letošnjega poletja.

Marija Erveš



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje