6-letni fantek iz Prekmurja je doživel štiri zastoje srca, sedaj nujno potrebuje pomoč

Po srčnem zastoju in kasnejših zapletih je utrpel poškodbe možganov, ki so nekoč razigranega in neutrudnega fantka priklenile na posteljo

Prlekija-on.net, nedelja, 24. junij 2018 ob 20:11
Julijan

Julijan

Julijan Peterka je 6-letni fantek iz Cankove v Prekmurju, kateremu se je pred dvema letoma življenje postavilo na glavo. Če starša takrat ne bi pravočasno posredovala, ga danes več ne bi bilo med nami. Po srčnem zastoju in kasnejših zapletih je utrpel poškodbe možganov, ki so nekoč razigranega in neutrudnega fantka priklenile na posteljo.

Danes se Julijan mora ponovno učiti vsega, kar je nekoč že vedel. Uči se govoriti, jesti in hoditi. Zaradi svoje vztrajnosti in trme ter neutrudnih staršev mu danes to počasi tudi uspeva, a kljub vsemu Julijan in njegovi starši prosijo za pomoč.

Zgodilo se je konec septembra 2016, ko je Julijan doživel srčno tahikardijo. Julijan, ki je takrat bil v pol četrtem letu je doživel srčni zastoj dva dni potem, ko je bil pod nujno sprejet na kardiološki oddelek na Pediatrični v Ljubljani. Po štirikratnem zastoju srca, velikih odmerkih zdravil in raznih infektih je utrpel hudo okvaro možganov in centralnega živčnega sistema. Sedaj je na vozičku in v 24-urni oskrbi. Ta dogodek je poleg njega, travmatiziral celotno družino.

Julijan v tem trenutku okreva počasi, vsak dan z majhnimi koraki naprej. Praktično se mora učiti vse znova: od hranjenja do govora, motorike. Trenutno se zdravi za posledicami težkih možganskih in nevroloških poškodb v sosednji Avstriji, v Kids Chance, Radkersburger Hof. Tam so skoraj 10 mesecev, v vsem tem času pa je napredoval tako rekoč na vseh področjih.

Bistvena pripomočka za njegovo nadaljnje napredovanje sta trenažer MotoMed Gracile in računalnik Komunikator s podpornimi programi, ki pa skupaj staneta slabih 9.000,00 evrov.

Njegova starša sta se obrnila na javnost s pismom, v katerem prosita za pomoč.

Spoštovani!

Julijan je premagal smrt in zdaj se vztrajno trudi, da dane naloge izpelje. Ob tem postaja vedno bolj pozoren. Samostojno obrača glavo, bolj dopušča tudi gibanje velikih sklepov.

Zaznani pa so že lastni spontani gibi nog. Pri tem mu zelo pomagata ravno trenažer in komunikator, ki bi ju potreboval tudi doma. Ravno zaradi teh dveh naprav se obračam na vas, ker z ženo Matejo potrebujeva pomoč pri nakupu, kajti sama ne moreva v celoti financirati obeh pripomočkov.

Zato sva se odločila, da bova poiskala pomoč pri dobrih ljudeh. Zavedava se, da najina prošnja ni skromna, toda ker je nujna za Julijana, ta pripomočka potrebuje zdaj, nama drugega ne preostane.

Kako lahko pomagate?

Prostovoljne prispevke lahko nakažete na:

TRR Društva zvezdni otroci:
SI56 6100 0000 8103 145

s pripisom:
za Julijana in sklicno številko: SI00 2012



Več v Kultura in izobraževanje