Umetniška domačija Soraj na 8. kresovanju gostila zanimivo druščino

»Pariški navdih« nad Perniškim jezerom

Prlekija-on.net, sobota, 30. junij 2018 ob 19:42
Pariški navdih na umetniški domačiji Soraj

Pariški navdih na umetniški domačiji Soraj

Dobra stotnija umetnikov, predvsem likovnikov, in ljubiteljev likovne umetnosti predvsem s severovzhoda države, a tudi iz drugih delov Slovenije ter iz tujine, se je zbrala na 8. tradicionalnem kresovanju 2018, na umetniški domačiji Soraj na Vukovju nad Pernico. Letošnje srečanje in druženje so poimenovali "Pariški navdih", saj so v ospredju bili umetniki, ki so lani, ali bodo letos razstavljali na eni najbolj znanih svetovnih razstav, Salonu SNBA v Carrousel du Louvre v Parizu. Izjemen dogodek, ki mu niti nekaj dežja ni moglo do živega, je bil prepleten z likovno umetnostjo, literaturo, glasbo, folkloro, humorjem..., in seveda tudi dobro kapljico in kulinariko. Po odprtju zelo pestre prireditve, kar je bilo v domeni pesniškega župana Venčeslava Senekoviča, je vse skupaj vodil in povezoval znani slovenski komik, moderator, televizijski in radijski voditelj, pevec, besedilopisec in režiser, Vinko Šimek.

Seveda je dober ducat likovnih umetnikov že pred večernim dogajanjem imel veliko dela. Naslikali so nekaj umetnin, ki so jih tudi razstavili in prikazali ostalim obiskovalcem od blizu in daleč. Razstavljena dela skorajda samih akademskih likovnikov, je tokrat brez posebnih kritik, ocenil ugledni likovni kritik Mario Bedrič. Veliko se je pelo, nastopili so tudi folkloristi KUD Milka Zorec iz Hotinje vasi, izvrstna mojstrica harmonike Tjaša Čerič, profesorica na Glasbeni šoli Lendava, posebnega aplavza pa je bila deležna legendarna slovenska pevka zabavne in narodnozabavne glasbe Ivanka Kraševec Prešern, ko je kljub svojim 76 letom čudovito zapela nepozabno Prodajalko vijolic... Ob nepozabnem uživanju je pozno zvečer zagorel tudi tradicionalni kres. 

Sicer pa naziv umetniške domačine "Soraj" pomeni sončni raj. Je izpeljanka iz imen ustanoviteljev SOnja in RAdo Jerič. Soraj je ime prvi in edini umetniški domačiji, ki leži na idilični lokaciji nad jezerom, s pogledom na Pohorje, Kozjak in avstrijske Alpe. Soraj je simbol za kvaliteto umetniških del, izdelkov in pridelkov umetniške domačije. Pri njih gostijo umetnike iz cele Evrope, organizirajo razstave, likovne tabore Artas, tradicionalno likovno prireditev Kresovanje, šolo likovnega izražanja, gojijo zdravilna zelišča in iz njih pridelujejo razne izdelke ter skrbijo za zdravo in vitalno življenje. "Družimo ljubitelje narave in umetnosti, ustvarjalce, kreativce, umetnike in zdravilce. Gostimo pozitivne ljudi iz celega sveta. Pri nas obiskovalci spoznajo enkratne ljudi, ob tem tudi sami lahko ustvarjajo in uživajo v prostoru, kjer bodo inspirirani in obdani z umetnostjo in naravo", pravi gostiteljica Sonja Jerič.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje