Pomurci na 70-letnici Zveze borcev Slovenije

Osrednja prireditev v Ljubljani odlično uspela

Filip Matko Ficko, sreda, 4. julij 2018 ob 07:54
Milan Kučan

Milan Kučan

Zveza združenj borcev narodnoosvobodilne vojne Jugoslavije je bila na pobudo Josipa Broza Tita, ki je postal tudi njen prvi predsednik, ustanovljena konec septembra 1947, v času, ko so se vse bolj zapletali odnosi z zahodnimi zavezniki v 2. svetovni vojni ter so se že kazali spori s Stalinom. V Sloveniji je ta organizacija bila ustanovljena 4. julija 1948, po naključju teden dni po objavi resolucije Informbiroja, s katero je bila Komunistična partija Jugoslavije izključena iz te organizacije.

Današnja Zveza združenja borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije, ki jo kot predsednik vodi Tit Turnšek, je v sodelovanju s svojo Mestno organizacijo ZZB za vrednote NOB Ljubljana ter Mestno občino Ljubljana pripravila slovesnost ob letošnji 70-letnici ustanovitve. Prireditev je potekala v nedeljo, 1. julija, na Kongresnem trgu v Ljubljani in je odlično uspela. Številni udeleženci iz vseh krajev Slovenije so ob 11. uri pozdravili prihod številnih praporščakov (prapori organizacij Zveze borcev, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Veteranskih društev policije »Sever«, Združenj slovenskih častnikov, Društev general Maister, društev TIGR ter slovenskih koroških partizanov iz sosednje Avstrije ter slovenskih partizanov iz sosednje Italije) ob prisotnosti številnih gostov: predsednika RS Boruta Pahorja, prvega predsednika v samostojni Sloveniji Milana Kučana, veleposlanika Ruske federacije dr. Doku Zavgajeva in številnih drugih ter še številnih preživelih udeležencev NOB v letih 1941 - 1945.

Vse je pozdravil župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, ki je prijel priznanje ob 70-letnici ZZB za vrednote NOB Slovenije od njenega predsednika Tita Turnška, ki je imel slovesni nagovor. Temu je sledil bogat kulturni program, ki se je zaključil z borbeni pesmijo »Hej brigade«, ki je neke vrste himna mesta Ljubljane - mesta heroja.

Med praporščaki na Kongresnem trgu v Ljubljani so bili tudi praporščaki organizacij Zveze borcev iz pokrajine na obeh bregovih reke Mure, kakor tudi članice in člani ter veteranske organizacije. Območno združenje ZZB za vrednote NOB Lendava je organiziralo prevoz s kombijem, Območno združenje za vrednote NOB Ljutomer z osebnimi vozili, a Območno združenje ZZB za vrednote NOB Murska Sobota je organiziralo poseben avtobus, na njem pa so se mu pridružili še člani Območnega združenja ZZB za vrednote NOB Gornja Radgona, ki so članice in člani Krajevne organizacije ZZB za vrednote NOB v Radencih.

Slednji so po prireditvi na Kongresnem trgu v Ljubljani obiskali še Spominski kompleks pri svetem Urhu, kjer je v času 2. svetovne vojne, jeseni 1942, ob tamkajšnji cerkvi in pokopališču nastanila belogardistična postojanka, v cerkvenem zvoniku pa je bilo strojnično gnezdo (kar je v nasprotju z Ženevskimi konvencijami !). Oktobra 1943 je bila na Urhu ustanovljena domobranska postojanka z namenom množičnega pobijanja simpatizerjev in aktivnih udeležencev NOB (skoraj 800 žrtev). O vseh tedanjih grozodejstvih nad domoljubi je pripovedoval sedanji predsednik Krajevne organizacije ZZB za vrednote NOB Zadvor - Sostro Jožef Martini.

Po družabnem srečanju v Zajčji dobravi so se udeleženke in udeleženci tokratne ekskurzije v Ljubljano srečno vrnili domov.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje