Sedemnajstič veteranski »Pohod ob Muri«

Odkritje dveh novih spominskih tetraedrov v Radencih

Filip Matko Ficko, sreda, 4. julij 2018 ob 08:23
Odkrili so dvoje spominskih obeležij

Odkrili so dvoje spominskih obeležij

K 17. veteranskemu »Pohodu ob Muri« so se udeleženke in udeleženci pričeli 3. julija že precej pred 18. uro zbirati pri spominskem obeležju »Nikoli več« v Gornji Radgoni. Pred startom pohodnikov, pod vodstvom Martina Novaka (ZVVS) in Slavka Pelcla (Sever) je bil ob častnem pozdravu številnih praporščakov veteranskih organizacij in drugih civilnih združenj, katerim je poveljeval praporščak ZVVS Dominik Grmek, položen venec k prej omenjenemu spomeniku, pozdravne besede pa je vsem namenil župan Občine Gornja Radgona Stanislav Rojko, kot aktivni član Zveze veteranov vojne za Slovenijo 1991, kajti prav tistega leta je bil tudi med aktivnimi prostovoljci.

Pohod tradicionalno skupaj organizirajo veteranske organizacije: Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Gornja Radgona, Policijsko veteransko društvo »Sever« za Pomurje - Pododbor Gornja Radgona Območno združenje slovenskih častnikov Gornja Radgona in Združenje borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Gornja Radgona. A članicam in članom teh veteranskih organizacij se na pohodu pridružijo številni občanke in občani, ki so včlanjeni v številne organizacije in društva civilne družbe.

Nekaj pred 20. uro so pohodnice in pohodnike lahko številni zbrani pozdravili pri mostu čez Boračevski potok v Radencih, kjer so poleg dosedanjega spominskega obeležja osamosvojitveni vojni 1991 ter civilni žrtvi te vojne (Alojz Gaube) pozneje odkrili še dvoje spominskih obeležij: dva tetraedra. Prvi spominja na »Hranjenje orožja 1990-1991«, a drugi »Obranili domovino 1991«. Med številni občani je bil tudi župan Občine Radenci Janez Rihtarič, ki je imel pozdravni nagovor. V njem je med ostalim poudaril: »...V veselje mi je, da vas lahko nagovorim na tradicionalnem 17. spominskem Pohodu ob meji. Slovenci smo se skozi zgodovino morali večkrat boriti za svojo domovino, v zadnji vojni pa smo s sodelovanjem in skupnim nastopom izborili svojo samostojnost - svojo državo Slovenijo. Takrat se nismo ločevali ne po strankarskem in ne po verskem prepričanju. Vsi, ki so sodelovali in se na kakršen koli način borili za našo domovino, so pomembni in smo jim dolžni izkazovati hvaležnost ter spoštovanje. Preveč domoljubov je dalo življenje za svobodo, ki jo lahko danes mi uživamo in samo upamo lahko, da vojne več nikoli ne bo. Danes se zahvaljujemo vsem, ki ste se z orožjem v roki uprli agresorskemu vdoru vojske JLA in se vsak po svojih močeh in na svoj način pridružili temu boju... Tovrstne prireditve so še toliko bolj pomembne v sedanjem času, ko smo dočakali trenutne totalne nestrpnosti in zanikanja vseh vrednot, sploh pa zanikanje naše polpretekle zgodovine. Zgodovine ne morejo pisati politiki, ampak le zgodovinarji na podlagi resničnih zgodovinskih dogodkov...Naj se zatorej zahvalim veteranskim združenjem za pripravo in izvedbo vsakoletne tovrstne združevalne prireditve...«

V kulturnem programu so sodelovali Pihalni orkester Gornja Radgona, Vokalni kvintet Klopotec Kapela in mlada pevka Stela Tavželj z Osnovne šole Sveta Trojica. Program v Radencih je povezovala Jasna Divjak, ki je med ostalim prebrala: »...Zagotovo lahko govorimo o slovenskem samozavedanju že od trenutka, ko so naši davni predniki prišli v stik s tujo besedo in posledično tudi kulturo, kar pa se je zagotovo zgodilo že v pradavnini. Morda to samozavedanje takrat res ni bilo zelo intenzivno. Vsekakor pa je samozavedanje postalo precej bolj množično ob zasedbi delov slovenskega ozemlja s strani tujerodnih prišlekov ali okupatorjev, katerim smo odločno in s polno mero domoljubnega zavedanja pokazali zobe...«.

Te besede je vsekakor v mnogočem dopolnil slavnostni govornik, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev »Sever« v Sloveniji dr. Tomaž Čas, ki je ob tem opomnil na vse prehitro potvarjanje dogajanj pred in med osamosvojitveno vojno v državi, kakor tudi na veliko sovražnega govora ter ustanavljanje »vzporednih« veteranskih organizacij, kar se pojavlja v zadnjem času v Sloveniji. Nanizal je tudi številna dejstva iz časov pred letom 1990, leta 1990 ter same vojne leta 1991 in še posebej vlogo tedanjih pripadnikov milice. O podrobnostih dogodkov med osamosvojitveno vojno 1991 v Radencih pa je govoril Darko Škerget, nekdanji predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo iz Lenarta, kajti leta 1991 je ob domačih teritorialcih v Radencih delovala tudi enota Teritorialne obrambe prav iz Lenarta.

K obstoječemu spominskemu obeležju je bilo položeno cvetje, sestra civilne žrtve pa je prižgala svečo. Prvo novo spominsko obeležje - tetraeder »Hranili orožje 1990-1991« so odkrili Milan Nekrep iz Radencev (bil 1991 zaposlen v Avtoradgoni), Stanko Sakovič (leta 1991bil komandir Postaje milice v Gornji Radgoni) in Franci Klemenčič iz Okoslavcev (bil leta 1991 zaposlen v Radenski TPO). Drugo novo spominsko obeležje - tetraeder »Obranili domovino 1991« pa so odkrili župan Občine Radenci Janez Rihtarič, predsednik Območnega združenja ZVVS Gornja Radgona Nikolaj Brus, nekdanji predsednik Območnega združenja ZVVS Lenart Darko Škerget in predsednik ODV »Sever« za Pomurje Drago Ribaš.

Po slovesnosti je sledilo družabno veteransko srečanje na terasi hotela Radin bližnjega Zdravilišča Radenci.



Več v Kultura in izobraževanje