Obisk Topolšice, kraja miru in zmage

Ekskurzija članic in članov borčevskih organizacij

Filip Matko Ficko, nedelja, 8. julij 2018 ob 22:561
Pri veličastnem spomeniku Josipu Brozu – Titu v Velenju

Pri veličastnem spomeniku Josipu Brozu – Titu v Velenju

Topolšica, kraj v zahodnem delu Velenjske kotline, se je za vedno v zgodovino zapisala kot kraj miru in zmage, kraj pravične prevlade partizanskega svobodoljubnega in demokratičnega gibanja nad zločinskim zavojevanjem sveta s strani nacifašistov. Tam je 9. maja 1945 poveljnik nemške armadne skupine E (nemških sil za jugovzhodno Evropo v 2. svetovni vojni) generalpolkovnik Aleksander Löhr podpisal kapitulacijo svojih sil prvoborcu ter političnemu komisarju XIV. divizije Ivanu Dolničarju - Janošiku. Na tem področju je tedaj namreč že bilo neke vrste svobodno ozemlje IV. operativne cone Štajerske, kjer je bil komandant Peter Stante - Skala s političnim komisarjem Matevžom Hacetom ter načelnikom poveljstva Petrom S. Brajovićem. Tedaj je umikajoča vojska generalpolkovnika Löhra, skupaj s četniki in ustaši, štela 240 tisoč mož.

V Topolšici je danes manjši spominski muzej, kjer je poleg prej imenovanih štirih partizanskih poveljnikov še doprsni kip enega od komisarjev XIV. divizije Staneta Dobovičnika - Krta, ki je pri Topolšici padel že leta 1944. V spominski sobi pa sta kipa obeh podpisovalcev kapitulacije: generalpolkovnika A. Löhra in Ivana Dolničarja - Janošika ter osebna pištola nemškega poveljnika.

Krajevna organizacija Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Tišina je 7. julija organizirala ekskurzijo v Topolšico, ki so se jim pridružili še simpatizerji iz Murske Sobote in drugih krajev v Prekmurju ter trojka iz Krajevne organizacije ZZB za vrednote NOB Radenci. Že pred obiskom Topolšice so udeleženke in udeleženci ekskurzije obiskali Velenje, kjer so si ogledali veličasten spomenik Josipu Brozu Titu, kot tudi veličasten spomenik padlim v 2. svetovni vojni - skupno 668 žrtev. Ustavili so se tudi pri spomeniku ustanovitelju Velenja Nestlu Žganku ter pozneje še ob Velenjskem jezeru. Po obisku Topolšice so se odpravili še v Logarsko dolino, večina se je povzpela do slapa Rinke, na povratku pa so se ustavili še v Žalcu, pri tamkajšnji Fontani piva.



Več v Kultura in izobraževanje